El repte de feminitzar la Mitja

L’any passat es va arribar a un 23% i les primeres previsions apunten a un nou creixement aquest any.

La Mitja Marató ha guanyat presència femenina respecte als seus orígens, però encara té camí per recórrer perquè les dones tinguin una presència a l’asfalt equiparable a la dels homes. L’organització es marca el repte de guanyar quota femenina i acostar també a elles els beneficis de la pràctica esportiva.

En els primers anys de la cursa, fa prop de quatre dècades, la Mitja aplegava un 5% de participants femenines. Amb el pas de les edicions, la presència femenina ha crescut de manera clara.

L’any passat es va arribar a un 23% i les primeres previsions apunten a un nou creixement aquest any. Si se sumen les tres curses que es disputaran diumenge, arribaria al 31%, tot i que en la prova de 21 quilòmetres aquesta presència es limita més i queda en un 24%. Una de cada quatre participants.

Conscients que encara es pot guanyar més presència, l’organització ha treballat en una campanya televisiva en la qual quatre participants femenines habituals exposen els beneficis de participar a la cursa, amb tota la preparació prèvia que requereix.

Aquesta és una de les aportacions de l’organització, tot i que el president de l’Associació Esportiva la Mitja, Toni Cornellas, assenyala que el repte és compartit. “Creiem que ha de ser un treball col·lectiu. De l’organització i també de la societat”, explica.

De fet, no és inusual que les dones encara hagin d’atendre el pes de les cures i de tasques a les llars i disposin de menys temps per dedicar-se a elles mateixes i al seu benestar.

Un benestar que els aportaria, per exemple, la pràctica esportiva“Si tenim en compte el nombre de dones que hi participen, la Mitja no està entre les més endarrerides, però també hi ha altres curses que en tenen més”, admet Cornellas.

Per això, per part de l’organització s’està treballant en eines que, si bé no són d’avui per demà, ja estan permetent uns primers avenços.

En aquest sentit, es considera clau el paper que estan tenint els programes d’iniciació, com el Comença a Fer la Mitja. “L’esport té un efecte de socialització i, encara que córrer pugui semblar una activitat individual, també fomenta l’esperit de compartir”, explica Cornellas.

“Els programes d’entrenament són una porta d’entrada per atraure més dones”, entre altres motius perquè, precisament, fomenta la socialització i compartir. “Encara que el dia de la cursa cadascuna corri al seu ritme, en els entrenaments el treball és compartit.

Una altra de les tasques de l’organització és fomentar l’hàbit esportiu des de les etapes escolars. Si bé la Mini és un primer pas, la franja d’edat de l’etapa d’institut encara té una participació més limitada. Aquest ha estat el motiu pel qual s’ha estat col·laborant en aquesta edició amb instituts.

En aquesta col·laboració, també s’obre la possibilitat que la porta quedi oberta a una participació equiparable de nois i noies. I aquesta equiparació des de les primeres edats té més opcions de tenir continuïtat en el futur.

Montse Cuevas, una pionera

La triatleta de Granollers Montse Cuevas és una veritable pionera en la pràctica dels esports de fons. De fet, ella va córrer la seva primera mitja marató a Sitges, l’any 1984 (posteriorment, n’ha fet força més, entre les quals 12 a Granollers).

Des d’aquells temps, i fins i tot abans com a esportista federada en atletisme o natació, ha pogut veure una evolució en la participació femenina en les curses. “Quan anàvem a curses populars érem molt poques”, admet.

“A Espanya hi ha encara poca història de l’esport femení, i això ho veus quan competeixen en proves internacionals, llavors en veus moltíssimes. Està més assumit”, admet.

Cuevas destaca que s’ha avançat, però que encara hi ha rols socials que cal canviar, com l’atenció addicional de les dones a les tasques domèstiques i de cura de persones, ja siguin fills o progenitors. “Cal que ens mentalitzem que ens cal trobar un temps per a nosaltres i que per això fer exercici és ideal. És un espai per a cadascuna”, explica Cuevas “Fent-ho, anem veient que és possible i també mentalitzem les nostres parelles i els nostres fills”, remarca.

Per això assenyala que la millor promoció per atraure dones és veure que n’hi ha moltes que participen en la Mitja Marató.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

En aquesta enquesta han votat 112 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't