La Mitja Marató Granollers-les Franqueses-la Garriga espera més de 10.000 participants aquest diumenge. Són els inscrits en la cursa de 21 quilòmetres, la que aplega més corredors, els 10 i els 5 quilòmetres. En la 39a edició, la prova demostra que remunta la inscripció que anys abans s’havia ressentit de l’efecte de la pandèmia i la competència amb altres modalitats de curses de fons. La Mitja de Granollers està marcada en els calendaris dels corredors
Aquest any, la Mitja se celebra ja dins del mes de març. El desplaçament ve donat per la necessitat de posar una certa distància en el calendari a una altra prova de tan elevada inscripció com la mitja marató de Barcelona. La principal novetat és el recorregut, amb la sortida al carrer Emili Botey (a un dels laterals del Palau d’Esports de Granollers). Al pas per la Garriga, també hi ha canvis. La cursa deixa de passar per la zona del polígon i també pel Passeig. Recorrerà l’antiga N-152, per recuperar un dels traçats habituals en el passat a la zona de la Garriga.
La cursa de la Mitja Marató té 8.000 inscrits, que hauran recollit els dorsals entre divendres i dissabte al nou punt de Roca Umbert. La sortida de la cursa principal serà a 2/4 d’11, una hora després que hagin pres la sortida els atletes del Quart de la Mitja (5 quilòmetres) i els dels 10 quilòmetres. Dissabte ja es respirarà ambient de Mitja als carrers del centre de Granollers. Allà se celebra la Mini, amb curses infantils. En canvi, la cursa de gegants té un parèntesi. La coincidència amb el Carnaval ha desaconsellat de fer l’acte. L’any que ve s’espera als gegants, encara més en forma, per celebrar com cal la 40a edició de la Mitja.
Per sota de l’hora en la cursa masculina
Les aspiracions esportives de la Mitja tornen a ser molt ambicioses en aquesta 39a edició. La Mitja torna a anhelar grans marques, després que fa dues edicions, en la de l’any 202, caiguessin els rècords de la prova tant en categoria femenina (1h 6m 40s, Tigist Gezahegne) com en masculina (l’espectacular 58m 55s de Hagos Gebrehivet).
Si bé és cert que enguany no és l’any amb més participació d’atletes africans, els objectius són baixar de l’hora en la cursa masculina i batre el rècord en la femenina. I de fet, els temps d’alguns dels candidats a la victòria, en ambdues curses, fa augurar que la cursa es resoldrà amb temps de millors registres o ben propers, sobretot en categoria femenina, que és el més assumible.
La cursa masculina estarà marcada, novament, per intentar baixar de l’hora. Una fita que només han assolit tres atletes en tota la història de la Mitja. A més de Hagos Gebrehivet, ho han fet els kenyans Samuel Wanjiru, el 2008, amb 59 minuts i 26 segons, i Abraham Kiptum, el 2019, amb 59 minuts i 58 segons. El kenyà Amon Kiptoo serà un dels candidats, no només a guanyar, sinó també a rebaixar el rècord. Té una marca d’1h 1m i 30s a la Mitja de Madrid, que va acabar guanyant.
Hi competirà el seu compatriotes Esau Kemboi, 3r a la Mitja de Nairobi, amb un temps d’1h, 1m i 30s. Un altre aspirant és el també kenyà Geoffrey Kipsang, 1r de la Marató de Kunming (Xina), amb un temps d’1h 4m i 34 segons en mitja marató. Finament destaquen el marroquí Abderrahmane Aferdi, amb 1 hora, 1 minut i 15 segons, el 2024 a Albacete, i l’etíop Mikiyas Barega, amb 1 hora, 2 minuts i 18 segons.
A la caça del rècord femení
En la cursa femenina destaca la presència de l’atleta etíop Tekan Amare, especialista en els 10 quilòmetres, amb de 31m i 30s de marca. L’acompanyaran tres atletes kenyanes: Aurelia Jerotich, que té un temps de 2h 26m i 28s en marató; Beatrice Mutai, que ha pujat al podi en les Mitja Marató de Riga, Gant i Antrim, i Jackelin Cherono, que té una millor marca de 2h 21m i 40s en una marató. Per part catalana, destaca Cristina Silva i campiona de 5 i 10 quilòmetres de Catalunya del 2024. S’ha de comptar també amb Marta Galimany, que ha estat campiona del Cros, Sílvia Segura i Rebeca Suárez, campiona catalana de Marató del 2023.
Des de l’organització de la Mitja veuen molt més probable fer caure el rècord de la cursa femenina. En canvi, hi ha més dubtes sobre la masculina, perquè admenten que l’actual “és molt bona””. que s’assegura que la marca masculina “és molt bona”. Auguren, en canvi, que “hi pot haver sorpreses” en la femenina.
{{ comment.text }}