Anem a fer un Frankfurt a Casa Vallès

Els primers establiments de menjar ràpid, on no hi havia cadires ni taules i es consumia a la barra que donava a l’exterior, van sorgir als anys seixanta

El 9 Nou
02/04/2019

El Vallès Occidental és una comarca de Catalunya, situada a la província de Barcelona. La comarca rep el seu nom perquè està situada en plena vall dels rius Llobregat i Besòs. Doncs bé, en aquesta comarca tenen un costum peculiar i molt gastronòmic, relacionat amb les llonganisses Frankfurt.

A la dècada dels seixanta, es va originar a la comarca del Vallès, concretament a Terrassa, el fenomen “anar a fer un Frankfurt”, que congregava la població vallesana als carrers de la ciutat en el naixement del menjar ràpid. Els primers establiments de menjar ràpid, on no hi havia cadires ni taules i es consumia a la barra que donava a l’exterior, es van instal·lar a la comarca. Aquest model d’establiment de menjar ràpid no havia arribat a Espanya fins als anys 60, encara que a molts països d’Europa i part d’Amèrica del Nord ja feia temps que funcionaven. Per tant, van tenir gran acollida entre la població espanyola, ja que van suposar tot un fenomen social que es va iniciar concretament a Terrassa i, en veure’n l’èxit, es va expandir a la resta de la comarca. Es tractava d’un producte exclusiu, ja que era alemany i això generava molta curiositat a la població espanyola, que sentia gran admiració per la resta de països europeus. No hem d’oblidar que als anys seixanta van comportar l’obertura al món, ja que després d’una trista postguerra l’emigració dels espanyols va suposar conseqüències positives, entre d’altres, la barreja de cultures i l’enriquiment que produeix. Com ja sabem, molta població espanyola va emigrar a països del nord, com Alemanya. Per tant, van apropar dues cultures, que encara que properes estaven distanciades pel tancament d’Espanya durant la Guerra Civil i la difícil postguerra.

L’any 1963, va obrir les portes a Terrassa Casa Vallès, un innovador restaurant de menjar ràpid que oferia les primeres llonganisses Frankfurt de tot Espanya. Era un establiment ambientat a l’estil alemany, obert al carrer, sense portes, i amb una barra llarga on els clients esperaven per emportar-se o menjar-se a peu dret la seva llonganissa d’estil alemany. Cridava l’atenció en aquella època que es cuinés a la vista de tots, ja que darrere la barra hi havia la planxa on cuinaven les salsitxes de Frankfurt davant de la clientela. També van importar les primeres begudes enllaunades així com les cerveses d’importació alemanyes. L’èxit va ser rotund, i com a anècdota característica podem dir que estava obert tots els dies de l’any a excepció del Divendres Sant, que era una jornada d’abstinència per a tothom.

Casa Vallès elaborava el producte a la zona, però utilitzava les receptes alemanyes per elaborar les llonganisses i importava les primeres llaunes de beguda, que van ocasionar gran admiració perquè fins a aquell moment a Espanya la beguda es distribuïa en envasos de vidre reutilitzables.

Amb aquests nous establiments va néixer a la comarca el fenomen social “fer un Frankfurt”. La població quedava per degustar aquestes llonganisses de forma informal, dret i al carrer, en un concepte de cuina totalment diferent al que estaven acostumats a tastar, ja que eren  elaborades amb novedoses espècies d’Occident.

En un principi sols s’oferien les tradicionals salsitxes Frankfurt, però cada vegada van anar ampliant l’oferta i van anar introduint entre altres la bratwurst, que estava elaborada amb carn picada i embotida amb tripa natural i es cuinava a la planxa o bé fregida. També van acabar oferint la tradicional xistorra o cevela, aquesta última una llonganissa elaborada amb carn picada i tripa natural que era cuita i després es cuinava a la planxa o passada per l’oli. Totes elles eren servides en format entrepà i acompanyades per les típiques salses alemanyes

Avui Frankfurts de Casa Vallès s’ha expandit per tota la comarca i té nombrosos establiments propis i d’altres adherits, on continuen mantenint l’essència del producte dels anys seixanta d’aquell pioner establiment de menjar alemany ràpid, però d’elaboració local. Actualment s’ofereixen més de 20 varietats de llonganisses, elaborades a partir de receptes tradicionals dels pobles de Baviera.

Si encara no has tastat aquestes delícies, però no pots visitar-nos als nostres establiments, encara ets a temps de poder gaudir d’aquestes tradicionals llonganisses elaborades a les nostres fàbriques des de qualsevol lloc, ja que disposem de botiga online“Salchicheros by Casa Vallés”, que et permetrà assaborir el producte tradicional gràcies a la immediatesa de les noves tecnologies.

Salchicheros és el distribuïdor oficial de la marca Frankfurt de Casa Vallès des de 2014; per tant, és garantia d’originalitat i de sabor del producte de sempre de la Casa Vallès. A més a més, disposen d’un sistema d’enviament refrigerat fins a casa, o fins i tot de punts de recollida preestablerts. No ho dubtis i corre a fer un Frankfurt!

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 61 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't