Cantània arriba a la 23a edició al Vallès Oriental amb la xifra rècord de 4.200 alumnes procedents de 110 centres educatius de 35 municipis. Aquest projecte musical i educatiu l’impulsa l’Auditori de Barcelona però a la comarca l’organitzenel Teatre Auditori de Granollers i l’Associació Cultural. La cantanta d’enguany és ‘El naufragi’ , amb text de Jair Domínguez i composició de Marc Timón, que es representarà al TAG en 17 concerts del 31 de maig al 9 de juny.
Cantània és un projecte adreçat a l’alumnat de cicle superior d’educació primària i als especialistes de música de les escoles de primària. Els objectius són clars, per una part, contribuir en la formació permanent dels especialistes de música -a Granollers hi assisteixen especialistes de música de tot el Vallès Oriental, però també de Mataró, Olot, Figueres, Sant Feliu de Guíxols i Manresa, entre d’altres poblacions de fora de l’àrea de Barcelona- i, per l’altra, millorar l’educació musical dels alumnes que hi participen, mitjançant una vivència en directe i compartida amb nois i nois d’altres escoles de la comarca.
La direcció musical de la cantata és de Marta Dosaiguas -directora del Cor Jove Amics de la Unió, cor
resident del Teatre Auditori de Granollers-, Elisenda Carrasco, Oriol Castanyer i Eva Martínez; la direcció escènica és d’Adrià Aubert i Cristina Martí i la coordinació musical va a càrrec de Josep Prats.
La història d’’El naufragi’ gira al voltant d’un grup d’alumnes que es disposa a fer el viatge de final de curs en un enorme creuer de luxes, molt contaminant i un exemple clar de mitjà de transport poc sostenible. El vaixell naufraga i els estudiants van a parar a una illa deserta. Allà, els dos protagonistes, en Biel i la Martina, faran evident les seves visions oposades sobre la manera de viatjar i de la societat. Mentre la Martina vol fer carreteres i muntar una empresa d’exportació de cocos, en Biel aposta per fer sevir els recursos naturals de manera responsable i crear una societat sostenible.
La representació de la cantata implica també un treball previ de formació per part dels especialistes de música dels diferents centres escolars. En total van fer tres sessions al TAG amb diferents professionals per practicar la direcció coral i donar les pautes necessàries als alumnes per treballar el tema de la cantata.
Tracy Sirés, directora del TAG, va destacar en la presentació feta a l’escola Savador Espriu que el Teatre Auditori, a més d’una cartellera d’espectacles de primer nivell, és un teatre educatiu i social que impulsa projectes tan importants per infants i joves com Mapadeball, l’òpera infantil i Cantània. “Aquest és el projecte educatiu de més trajectòria i més important de l’equipament”, ha assegurat la directora.
Per la seva banda, el regidor de Cultura, Martí Pujadas, va dir que els números demostren la solidesa del projecte: 4.200 alumnes, 110 escoles i 35 municipis. “És un projecte exitós perquè intervenen totes les capes de la societat possibles. Tothom hi té un paper i aquesta és la base de l’èxit”.
Gemma Armadans, professora de música de l’escola Salvador Espriu, va parlar “d’una cantata molt agraïda”. A més, va explicar que participen en aquest projecte amb l’objectiu d’aconseguir que els infants aprenguin una obra de música amb moviments i molt plàstica, i que tant ells com les seves famílies tinguin la il·lusió i se sentin imprescindibles per al projecte. Segons Armadans, Cantània no només reverteix en els alumnes que participen en la cantata, sinó també en tota l’escola.
{{ comment.text }}