L’elevat nombre de motocicletes que van circular durant el cap de setmana passat per les principals carreteres que travessen el massís del Montseny i les molèsties per soroll que van generar han provocat la reacció de veïns, ajuntaments i entitats ecologistes del territori, que demanen als responsables del Parc Natural i dels Mossos d’Esquadra que adoptin mesures per fer front a la problemàtica.
La reacció arriba ja aquest cap de setmana amb controls dels Mossos d’Esquadra, que incrementaran la presència al territori amb efectius de seguretat ciutadana, trànsit i de la unitat regional de medi ambient. També amb les accions informatives convocades a diversos punts del massís per a la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny.
Motos a banda, també hi va haver queixes per la presència d’alguns grups de vehicles esportius circulant a velocitats elevades i de motos d’enduro passant per pistes forestals on l’accés està restringit a veïns.
Tot plegat va passar durant el primer cap de setmana amb el Parc Natural situat en la fase 1 de desconfinament. Això obria la porta de l’espai als residents de tot el Vallès Oriental, de bona part del Maresme, del Vallès Occidental i de la zona nord del Barcelonès (amb ciutats molt poblades com Badalona, Santa Coloma o Sant Adrià). No encara als de Barcelona ciutat, que teòricament fins dilluns no podien sortir del seu terme per a activitats d’oci.
Totes les parts –també els gestors del Parc Natural– ressalten que el volum de motos que van circular el cap de setmana passat per les carreteres del Montseny va ser excepcional. Alguns alcaldes van alertar de la situació als Mossos de la comissaria de Sant Celoni, que hi van enviar patrulles.
Aquests dies també han estat en contacte amb el director del Parc Natural, Lluís Martínez, que admet que va ser una situació “mai vista”. No ho esperaven, tot i que sí que van preveure que hi podria haver un increment de visites pel pas a la fase 1. Per això, “vam obrir els aparcaments per evitar que la gent s’aturés als vorals”.
Per Martínez, “les motos són les que generen un major impacte” amb “afectacions al medi natural per sorolls” i als nuclis de població com La Costa del Montseny. La presència de ciclistes de forma simultània també genera situacions de risc als eixos viaris.
Totes les parts s’han emplaçat per mantenir una trobada. “S’ha de fer un front comú de Mossos, Parc Natural i els ajuntaments afectats”, diu l’alcaldessa de Montseny, Núria Masnou. “És un tema que ve de lluny i que també es dona a la tardor o quan hi ha neu. Hi ha massa afluència per la capacitat d’absorció que té el territori”, sosté l’alcalde de Fogars, Albert Rovira.
Autocaravanes
A banda de motos i cotxes, el cap de setmana es va detectar un increment de la presència d’autocaravanes. “Per Campins en van passar moltes cap amunt”, confirma l’alcaldessa Imma Font. Segons Martínez, es va detectar que algunes havien pernoctat al Parc. “I això no està permès.” Només es pot fer en càmpings o en algunes places de l’aparcament de la rotonda de Campins.
Els guardes van fer tasques informatives i van emetre propostes de sancions. És un fenomen que no s’havia donat fins ara i que es vincula molt al context actual de limitació de moviments i càmpings tancats.
{{ comment.text }}