L’Associació per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA) ha demanat a l’Ajuntament de Mollet que, un cop anul·lat per sentència judicial el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de l’any 2005, reformuli el planejament de la zona del Calderí per protegir aquesta zona de 30 hectàrees que considera un corredor biològic entre Gallecs i el riu Besòs, més de la meitat de les quals es troben en bon estat de conservació, tot i estar envoltades de polígons industrials i zones residencials.
En un comunicat, DEPANA diu que el Calderí és una àrea de campeig d’espècies rapinyaires protegides pel Decret Legislatiu 2/2008 del 15 d’abril i també s’hi troba l’enganyapastors (Caprimulgus europaeus), espècie d’ocell d’interès comunitari a la UE.
L’entitat ecologista afegeix que al Calderí hi ha d’altres elements ambientals importants com els seus usos ramaders i agrícoles, és una àrea on hi ha presència d’espècies protegides o en perill d’extinció vinculades a un medi obert i agrícola, és una zona propera al Besòs i forma part del connector entre Gallecs i el riu Besòs. Aquest indret també s’inclou a la Unitat de Paisatge de Plana del Vallès del Catàleg de Paisatge de la regió Metropolitana de Barcelona.
És per això que DEPANA demana protegir la fauna existent i potencial a través de la conservació dels espais oberts vinculats, garantint la seva connectivitat, mantenir els conreus agrícoles i horts, qualificar com a espais lliures els indrets de major valor, promoure la preservació de les zones agrícoles preexistents i preservar i millorar els valors paisatgístics d’interès, el patrimoni natural i els valors identitaris.
Per la seva banda, la CUP de Mollet ha emès un altre comunicat en què anuncia que ha presentat més al·legacions contra el projecte urbanístic del Calderí, que preveu la construcció d’un nou barri amb capacitat per a unes 4.000 habitants.
La CUP critica que fa un any que va presentar al·legacions que encara no han estat contestades i diu que les que ha presentat ara es basen en els valors ambientals i socials del Calderí com a corredor biològic entre Gallecs i el riu Besòs.
{{ comment.text }}