L’escola Ramon Macip-Dolors Granés, de Cardedeu, va activar el protocol previst per l’Agència de Salut Pública Catalunya després que, fa un parell de setmanes, es diagnostiquessin dos casos de tos ferina en alumnes del centre. 4
Els afectats van rebre un tractament amb antibiòtic per eliminar el bacteri causant d’aquesta patologia i, un cop conclòs el tractament, han pogut tornar a classe. El centre va alertar els familiars dels companys d’aula dels dos afectats per escrit, seguint el que estableix el protocol fixat per aquests casos. No cal comunicar-ho a la totalitat de les famílies. Després d’aquests dos casos, no se n’ha detectat cap altre.
En tenir coneixement dels diagnòstics, la direcció de l’escola va alertar l’ambulatori de referència i l’Agència de Salut Pública, que els van aportar el model de carta i la informació que calia transmetre a les famílies. També es va traslladar a la inspecció i als serveis territorials d’Ensenyament al Maresme i al Vallès Oriental i als serveis mèdics. Segons fonts del centre, l’afectació va ser “molt localitzada” i no ha anat més enllà. La majoria dels alumnes estaven vacunats per no patir-la.
La tos ferina és una malaltia pròpia de la infància. L’edat més freqüent d’aparició és entre els dos i els cinc anys, tot i que també pot afectar nadons i lactants. Durant el primer any de vida és quan les persones són més vulnerables, especialment el primer mig any, perquè encara no han desenvolupat la immunitat induïda per la vacunació, recull el Canal Salut de la Generalitat. La tos ferina és una malaltia respiratòria provocada pel bacteri Bortadella pertussis que genera una crisi compulsiva de tos que, de vegades, es prolonga durant setmanes o mesos.
El bacteri s’instal·la a les vies altes del sistema respiratori. Les persones afectades quan inhalen fan un soroll ferí. Per això, se la coneix com tos ferina. Segons les mateixes fonts, es contagia amb facilitat per les petites gotes projectades per la boca i el nas en el moment de la tos que arriben a altres persones. També a través d’objectes. En els adults, és una malaltia menys freqüent. A més, molts cops és asimptomàtica i passa desapercebuda.
En els darrers anys, la tos ferina es comporta com una malaltia reemergent en molts països occidentals. La vacunació per aquesta malaltia respiratòria s’aplica en combinació amb les vacunes de la diftèria i del tètanus. S’administra en tres dosis en infants de dos, quatre i onze mesos amb la vacuna hexavalent. Als sis anys, se’n fa un reforç.
Des del 2014, l’Agència de Salut Pública recomana la vacunació a les embarassades –a partir de la 27a setmana de gestació– per protegir-se elles, però també el nadó, durant els primers mesos de vida, quan les seqüeles derivades de la tos ferina poden ser més greus. Salut també recomana la vacuna al personal sanitari que està en contacte amb infants i embarassades.
La tos ferina és una malaltia de declaració obligatòria individualitzada: quan els professionals sanitaris detecten que una persona pot estar afectada ho han de declarar a la unitat de vigilància epidemiològica.
{{ comment.text }}