EL 9 NOU entrega el premi de narrativa La Gralla

Està dotat amb 500 euros. Els tres guanyadors i una selecció dels millors es publiquen cada divendres amb EL 9 NOU

Els tres guanyadors del 5è Premi de Narrativa Curta La Gralla, organitzat per EL 9 NOU, van recollir fa uns dies els talons simbòlics del guardó en un acte que es va fer a la llibreria La Gralla de Granollers amb Beth Codina, presidenta del Consell d’Administració de Premsa d’Osona, i d’Eva Portell, de la cooperativa La Gralla.

El guanyador d’aquesta nova edició del premi, que s’emporta 500 euros, ha estat Marc Gascón, de Manlleu, amb el relat Vida anterior a Esther Lahoz. En segon lloc va quedar Gisela Asensio, de la Garriga, amb Auto da fe, mentre que el tercer va ser per a Núria Soto, de Llinars, amb Mala mar, que s’emportaran 300 i 200 euros, respectivament. En total es van presentar al premi 50 relats.

El guanyador, que ja havia participat en el premi fa dos anys amb un relat que va ser un dels 10 que es van publicar, s’ha emportat ara el primer premi amb una història ambientada en la guerra civil i en la postguerra en una colònia tèxtil d’una ciutat que no s’especifica.

“És un relat basat en una història real en què faig una reflexió sobre totes les casualitats que fan que les persones acabem arribant a aquest món”. L’autor explica que el relat forma part d’un projecte més gran que espera que acabi sent un llibre. Gascón, que és directiu d’una multinacional farmacèutica, escriu per afició, i haver guanyat aquest premi ha estat tota una sorpresa. També és articulista habitual d’EL 9 NOU.

La guanyadora del segon premi, Gisela Asensio, editora de llibres escolars, ja té experiència escrivint després d’haver publicat dues novel·les per a infants i joves Gat mig cec busca gos guia i Maure i el follet Cacagroga.

L’autora explica que tenia escrit el conte però que el va ajustar i li va donar alguna volta per presentar-lo al premi. “És una història molt personal, sobre una noia que, a partir d’una interpretació d’una situació, s’adona que no té res a veure amb la realitat”. Tot plegat, envoltat d’una atmosfera força personal. “No és biografia 100% però està basat en fets reals”, afirma.

Per la seva banda, a Núria Soto, responsable de comunicació en una cooperativa especialitzada en educació, sempre li ha agradat escriure. Va ser alumna de l’Ateneu Barcelonès seguint l’itinerari de novel·la, ha impartit cursets als centres cívics i ha participat en el concurs de Microteatre de Roca Umbert de Granollers, que va guanyar fa quatre anys.

Soto també ja tenia escrit el relat que ha presentat al premi, però hagut d’editar-lo i retallar-lo per avenir-se a les bases. “És un relat que parla de la sensació de sentir-se una mica perdut i de la connexió amb la natura”, explica.

Aquest tres treballs i els altres set seleccionats pel jurat es poden llegir des de divendres passat al suplement El Magazín d’EL 9 NOU que es publica cada divendres. Van acompanyats d’una il·lustració creada per Maria Peix. Els tres guanyadors es publicaran al final de tot. Divendres ja es va publicar La grip del 1918, de Ferran Llistosella, de Granollers.

Enguany, el premi ha tingut el mecenatge de la llibreria La Gralla i es fa en memòria del periodista Jaume Maspons i Safont, que precisament aquest juliol fa 20 anys que va morir. “Estem molt contents de participar en aquest homenatge i de veure que hi ha tanta creació literària a prop de casa, sempre és bo trobar talents narratius a prop, conèixer-los i animar-los a seguir escrivint”, va dir Portell. També té el suport econòmic de la Fundació Puig-Porret de Vic.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 105 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't