El Campus Professional de la UVic: aprendre treballant

La formació dual combina classes a l’aula amb estades a l’empresa, i el sistema 2+3 ofereix a l’estudiant un fàcil accés a la universitat un cop acabat el cicle

Els Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) són una opció cada vegada més atractiva per tots aquells joves que volen formar-se en un àmbit professional determinat i que descarten, almenys de moment, cursar estudis universitaris. Al Campus Professional de la UVic, aquesta via els endinsa en un sector del seu interès i, gràcies a un model de formació dual, els permet rebre una formació teòrica i alhora adquirir experiència en el món laboral a través d’estades en empreses. A més, els cicles poden ser una porta d’entrada a la Universitat si, un cop finalitzats els dos cursos de durada, l’estudiant té interès en seguir formant-se.

Actualment la UVic ofereix un total de 5 CFGS en àmbits diversos del coneixement, que es duen a terme repartits en diferents punts del territori. A Vic s’hi imparteixen els cicles d’Animacions 3D, Jocs i Entorns Interactius i de Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma; a Granollers el de Màrqueting i Publicitat; i a Olot el de Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària). I com a novetat del proper curs, es donarà el tret de sortida a un cicle formatiu en Dietètica a Manlleu, augmentant d’aquesta manera la presència i l’aposta per la formació professional de la Universitat a la comarca d’Osona.

El curs vinent s’estrenarà un cicle formatiu en dietètica, el primer que la Universitat impartirà a la nova seu de Manlleu

“Una de les principals característiques dels Cicles Formatius de Grau Superior és que els estudiants coneixen des de ben aviat el món professional gràcies a un programa docent que incorpora de manera preferent les pràctiques en empreses”, explica Montserrat Fontarnau, directora del Campus Professional. Així, els estudiants “poden testar un àmbit i un entorn professional que els atreuen mentre cursen el cicle, cosa que atorga experiència i els permet aplicar les habilitats adquirides en empreses del sector”.  L’elevat nombre d’hores de pràctiques que cursen els alumnes que escullen l’opció de modalitat dual (1000 al llarg de tot el cicle) es duen a terme en empreses repartides en diferents parts del territori, “per facilitar l’accessibilitat i adaptar-se a les necessitats i preferències de cadascú”.

En el cas de la UVic, els cicles formatius tenen una altra particularitat: s’ofereixen en el marc de la metodologia 2+3, coneguda així perquè ofereix a l’alumne la possibilitat de cursar un cicle formatiu i, a continuació, un grau universitari de la mateixa branca de coneixement en només 5 cursos lectius, els dos primers dedicats a la formació professional i els tres següents als estudis universitaris, gràcies a la convalidació de crèdits. “L’alumne s’introdueix en un àmbit de coneixement específic durant el cicle i, si connecta amb la matèria i vol ampliar coneixement, pot fer-ho acompanyat i de manera senzilla amb aquest sistema”, explica Fontarnau.

La dietètica, un àmbit amb una demanda creixent

La seu del Campus Professional de la UVic a Manlleu començarà la seva activitat el curs que ve amb un primer cicle de Dietètica. Es tracta d’una aposta conjunta de la Universitat, l’Ajuntament de Manlleu i la Fundació Antiga Caixa Manlleu, que s’impartirà en uns locals d’aquesta darrera entitat, al centre del municipi, que s‘han reformat i dotat dels equipaments necessaris.

El pla docent del cicle posa el focus al control d’una alimentació equilibrada. Tal i com explica Montserrat Fontarnau, “formarà professionals preparats per cobrir les necessitats que sorgeixen quan la població busca les millors opcions de dieta per tenir una vida saludable, i també una correcta nutrició enfocada en la pràctica esportiva”. El cicle posa èmfasi en aquelles tasques i funcions de preparació de dietes per a esportistes d’elit o principiants que volen una dieta adaptada a les necessitats específiques de cada esport.

El de la dietètica és un àmbit que creix en demanda gràcies a la conscienciació de la societat per tenir una alimentació més saludable, i als avenços científics que demostren la directa relació entre alimentació i salut. El nou CFGS de la UVic formarà tècnics i professionals capacitats per, entre d’altres, impartir cursos o dissenyar i executar prescripcions dietètiques adaptades a les necessitats de les persones o per a diferents col·lectius. “Existeix una important demanda de tècnics dietistes, i també d’educadors en l’àmbit de la nutrició”, explica Fontarnau.

Informàtica i 3D, l’àrea que genera més interès

Pel que fa a l’àrea de tecnologia, en destaquen els cicles formatius en Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma (DAM), que forma els futurs programadors informàtics, i en Animacions 3D, Jocs i Entorns Interactius. Tant en l’un com en l’altre, en el transcurs de les pràctiques en empreses, i amb l’acompanyament del professorat del cicle, format per professionals del sector, l’estudiant rep assessorament i mentoria per tal de poder enfocar la seva carrera i una especialització un cop completat el cicle.

En el cas de DAM, a més, el proper curs es potenciarà encara més el format de docència dual, organitzant el curs de tal manera que en un primer període de quatre trimestres s’impartirà tota la docència, i en un segon bloc es duran a terme totes les pràctiques en empreses. “Aquesta distribució propiciarà encara més l’entrada al món laboral un cop acabada l’estada en un entorn professional”, afirma Joan Vancells coordinador acadèmic de Teknós Vic, segons el qual, “l’estudiant podrà aplicar els seus coneixements en un entorn real comptant amb més coneixement previ i l’empresa completarà la formació del futur professional”.

La demanda de titulats en àmbits com la programació o el desenvolupament informàtic és actualment molt elevada, fet que evidencien les xifres d’ocupabilitat dels graduats en DAM. El 60% de l’estudiantat que es va titular el curs 2019-20 tenia feina sis mesos després d’haver acabat el cicle.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 311 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't