La sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat a partir d’aquest dimecres relaxar la petició de vigilància permanent durant les 24 hores al dia que va fer als Mossos i que implicava la presència fixa davant dels jutjats d’una patrulla policial. Des de dimecres, la policia catalana ja no ha de ser davant dels jutjats de Granollers i Mollet entre les 8 del matí i les 3 de la tarda dels dies laborables, coincidint amb l’horari d’obertura dels jutjats. Sí que ha de seguir havent-hi policia entre les 3 de la tarda i les 8 del matí i les 24 hores del dia els caps de setmana i festius.
La sala de govern va adoptar l’acord de “rebaixar la intensitat de la vigilància policial presencial durant les hores d’obertura de les oficines judicials” en una reunió dimarts de la setmana passada amb l’objectiu d’“optimitzar els recursos públics”.
A primers de febrer, el TSJC va ordenar als Mossos mantenir presència policial les 24 hores davant dels jutjats. Va ser després que els CDR protagonitzessin una acció coordinada que va consistir a abocar piles de fems davant les portes de diverses seus judicials, entre les quals la del carrer Josep Umbert, a Granollers, i la del carrer Anselm Clavé, a Mollet. Se sumava a altres accions similars que s’havien anat repetint els darrers mesos.
En el cas de Granollers, s’han comptabilitzat fins a cinc accions contra l’edifici judicial, una lligada a la sentència del cas de la Manada i no al procés independentista. Tot i la decisió, el TSJC recorda que passats tres mesos els Mossos “no han identificat les persones responsables dels atacs”. Per tant, es manté “el risc de repetició”.
Aquests tres mesos, la presència de Mossos als jutjats durant les 24 hores ha centrat l’activitat d’una quarta part dels efectius disponibles que s’han hagut de dedicar al dispositiu batejat amb el nom de Toga pel mateix cos. El mateix conseller d’Interior, Miquel Buch, després d’una reunió amb alcaldes del Vallès Oriental per parlar de la problemàtica dels robatoris amb força en habitatges, va admetre que la necessitat de tenir patrulles davant dels jutjats de Granollers i Mollet minvava els efectius per a altres dispositius, com els relacionats amb la prevenció dels robatoris en habitatges.
Per reduir l’impacte sobre les tasques de seguretat ciutadana, els Mossos han mobilitzat personal d’unitats que no fan aquesta mena de tasques –per exemple, la unitat de medi ambient– o policies que habitualment fan feines de caràcter més administratiu i de planificació a la comissaria.
{{ comment.text }}