| 10:00
Opinió

En aquell moment era trencador que una novel·la negra en català estigués escrita i protagonitzada per una dona

Em sap greu, estimada Lònia Guiu

Dilluns 7 de febrer de 2022
Capvespre
La situació de la pandèmia a l’escola s’ha relaxat. Hi ha menys casos i són lleus. Salut no farà tests d’antígens als alumnes contactes de positius.
El Comboi per la llibertat, després de col·lapsar Ottawa, ha anat creixent. La Shaudin Melgar-Foraster, l’escriptora catalana de nacionalitat canadenca que imparteix classes al Glendon College de la Universitat de York, en parlava ahir al seu bloc en l’article Les hordes bàrbares han arribat a Toronto. Explica que divendres van arribar a la ciutat, que són també al Quebec i a ciutats com Vancouver o Winnipeg. Molts van amb grans camions i són violents. Diu que “la capital del país realment està sota setge d’aquestes hordes bàrbares”. Un malson que sembla que té el suport de la ultradreta dels EUA. Estan en contra dels vaccins i provoquen múltiples aldarulls: agredeixen personal mèdic i gent que duu mascareta al carrer; llancen coets contra edificis, fet que ha provocat que alguns establiments abaixessin portes; toquen els sorollosos clàxons a totes hores, i impedeixen així que la gent pugui dormir… Si voleu conèixer millor la preocupant situació que s’ha anat estenent, us recomano l’article.

Dimarts 8 de febrer de 2022
Tarda
Continuen les trobades diplomàtiques per intentar evitar la guerra a Ucraïna. Avui hem retornat l’original de la novel·la que ha de sortir al maig després d’una revisió.

Dimecres 9 de febrer de 2022
Vespre
Gran fita la de l’hospital Universitari de Lausana (Suïssa), que ha aconseguit que tres paraplègics tornessin a caminar després d’implantar-los un dispositiu electrònic a la columna vertebral. Passo moltes hores a l’altell, haig de lliurar un escrit que m’han demanat i avui és dia d’entrega del Dietari.

Dijous 10 de febrer de 2022
Tarda
Aquest matí hi tornava a haver gelada. El Jordi Rodoreda ha fotografiat les primeres erugues de la processionària de pi i ha compartit un vídeo comparatiu de l’embassament de Vallfornès del febrer de 2020 amb avui. Fa pena com està de buit. S’ha acabat la mascareta al pati, els nens estan molt contents.
M’assabento de la mort de la Maria Antònia Oliver. Una escriptora reconeguda, que va conrear diferents gèneres. Un dels seus llibres que recordo amb més estima és Estudi en lila, el vaig llegir als anys 80. Jo era molt jove. Em vaig enamorar de la seva protagonista, Lònia Guiu, una investigadora privada; de la seva manera de ser i de la seva col·lecció de pintallavis. En aquell moment era trencador que una novel·la negra en català estigués escrita i protagonitzada per una dona. Fa dies que busco el llibre a la meva biblioteca i no el trobo, em fa molta ràbia.
A la tarda surto a caminar una estona. Els camps comencen a espurnejar-se de groc i blanc. Més tard, presento Cabells de gebre a la Biblioteca de Sant Celoni. M’hi acompanya l’escriptora Sílvia Tarragó, que aquesta setmana ha parlat del llibre al programa Cafís de lletres de Punt 7 Ràdio, l’emissora del poble. Li estic agraïda per tots els seus comentaris: “Té una base documental ingent que es va inserint en la narració tot mantenint el ritme.” N’ha destacat la fusió de gèneres: històrica, fantàstic, psicològic i fins i tot, un punt de thriller.

Divendres 11 de febrer de 2022
Tarda
Aquest matí he quedat a casa amb la Griselda Escrigas, fotògrafa d’aquest diari. M’ha fet fotos a l’altell de l’okupa per a una entrevista que m’ha fet en Joan B. Mauri i que sortirà, segurament, el mateix dia que ho faci aquest Dietari. A la tarda, acabo de revisar els relats, demà ens tornem a reunir el jurat. Avui reobren les discoteques.

Dissabte 12 de febrer de 2022
Vespre
El matí es desperta emboirat. Tinc reunió amb el jurat del Concurs Ricard Pujolràs. Quan sortim al carrer, trobo un amic que em fa adonar que porto la mascareta, després de tant temps ja ni pensava que no és obligatòria a l’exterior. Per sort, la velocitat de transmissió és la més baixa en dos anys de pandèmia. A la tarda plovisqueja. Anem al pavelló a veure handbol i després al cinema. Hem vist El callejón de las almas perdidas, no m’ha acabat de fer el pes.

Diumenge 13 de febrer de 2022
Capvespre
Dia de mandrejar i llegir, he acabat La suma de los días de la Isabel Allende (Plaza & Janés, 2007). Una autobiografia que continua a partir de Paula (Plaza & Janés, 2020), on parlava de la mort de la seva filla. Em va agradar més el primer. Tot i que per a mi, Isabel Allende sempre serà La casa de los espíritus.