Generalitat i Ajuntament firmen l’acord per concertar 45 places de residència a Granollers

El Departament d’Afers Socials aportarà 1,2 milions anuals que també cobriran 32 places de centre de dia


17/01/2020

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat concertarà 45 noves places de residència de gent gran i 32 de centre de dia en una nova residència que promourà l’Ajuntament de Granollers. El conseller Chakir el Homrani i l’alcalde, Josep Mayoral, han firmat aquest divendres el protocol de col·laboració per a la futura prestació del servei social de places residencials i centre de dia.

A través de la Direcció General de Protecció Social, el Departament finançarà aquestes places amb més d’1,2 milions d’euros anuals, segons les tarifes actuals.

L’Ajuntament promourà la construcció de l’edifici, que té un cost d’uns deu milions d’euros juntament amb la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers. Es farà en una parcel·la de 2.687 metres quadrats a l’antiga pista d’handbol del carrer Tetuán.

El nou equipament tindrà una capacitat de 120 places residencials, 68 de les quals seran de nova creació i 52 es reubicaran procedents del Centre Geriàtric Adolfo Montañá, de la Fundació Hospital Asil. També hi haurà 32 places d’atenció social diürna a persones amb dependència en unitats de convivència i es dotarà de cinc places inicials per a la gestió municipal de casos socials que calgui atendre.

La col·laboració es concretarà en la firma d’un conveni interadministratiu entre el Departament i l’Ajuntament per garantir la sostenibilitat econòmica de la residència. L’Ajuntament també constituirà el Consorci de Serveis a les Persones de Granollers, un ens público-privat participat per l’Ajuntament i la Fundació Hospital Asil com a fundació privada sense ànim de lucre.

L’objecte d’aquest consorci serà gestionar, des del nou equipament, tots els serveis d’atenció social a la gent gran i a les persones amb manca d’autonomia personal o amb problemes familiars o d’exclusió social en qualsevol de les seves modalitats (llar residència, residència assistida, centre de dia) que li siguin assignats per les parts constituents.

L’Ajuntament de Granollers ha fet la gestió urbanística necessària i els estudis tècnics i econòmics d’anàlisi de la viabilitat del projecte de construcció i explotació de la residència i centre de dia. De fet, l’Ajuntament ja va firmar un protocol semblant amb la Generalitat l’any 2010 que no es va poder realitzar arran de la manca de recursos de la Generalitat. Des de llavors, l’Ajuntament ja ha redactat el projecte constructiu que s’haurà de revisar per adaptar-lo a la normativa vigent actual.

Mollet reclama la concertació de més places

Per la seva banda, l’alcalde de Mollet, Josep Monràs, ha tornat a reclamar aquest divendres al conseller El Homrani més places públiques per a la gent gran de Mollet després que fa més d’un any que la Generalitat es va comprometre a estudiar-ho i encara no ha donat resposta.

En una nota informativa, l’Ajuntament de Mollet diu que fa un any que Monràs es va reunir amb el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, d’on va sortir el compromís de la Generalitat d’estudiar la concertació de més places públiques a la ciutat. Durant aquest temps, però, no s’ha concertat cap nova plaça i, per això, s’ha reclamat per carta la necessitat urgent de més places a la ciutat i s’ha demanat una reunió urgent amb el conseller El Homrani.

Actualment, Mollet disposa de tres residències que ofereixen 80 places públiques, 11 places públiques concertades i 175 places acreditades en què les persones reben un ajut econòmic per pagar la seva estada. Però, segons l’Ajuntament, l’oferta és insuficient donada la xifra de població major de 65 anys i les llistes d’espera existents.

“La Generalitat hauria de sentir com una obligació que la gent gran que pugui necessitar aquest servei, pugui estar el més a prop possible del seu lloc de residència perquè és on aquestes persones tenen els seus amics i familiars”, ha dit Monràs.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 469 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't