L’Ajuntament de Granollers ha aprovat una moció del Grup Municipal del PSC en què reclama que la companyia Endesa retiri l’amenaça de fer talls de subministrament a les persones que tinguin deutes pendents i que estiguin en situació de vulnerabilitat. La moció, que va tenir el vot favorable dels grups d’ERC i JuntsxGranollers i l’abstenció de Primàries i Ciutadans, reclama iniciar una negociació i adverteix que l’amenaça de tall “constitueix una il·legalitat d’acord amb la Llei 24/2015”.
La moció també exigeix a Endesa que assumeixi responsabilitats “amb relació a la garantia dels drets de la ciutadania en situació de vulnerabilitat social al subminitrament elèctric” i demana que ni les famílies en situació de vulnerabilitat ni les administracions locals hagin de fer front al deute de subministraments bàsics de les famílies vulnerables.
El text també insta la Generalitat a liderar la negociació per elaborar un conveni que permeti regular la gestió del deute històric i del que generin en el futur les famílies en situació de vulnerabilitat social, amb el consens de totes les institucions i amb la llei 24/2015 com a marc de referència. També demana la creació d’un espai estable de treball entre totes les institucions catalanes per elaborar un protocol i reglament que desplegui la llei on es defineixi la gestió del deute generat per les famílies en situació de vulnerabilitat.
En el seu torn, la portaveu de Primàries, Mònica Ribell, va explicar que el seu grup va decidir abstenir-se tot i estar d’acord amb l’essència de la moció, perquè troba a faltar “una implicació més directa per part de l’Ajuntament per tal d’influir en la companyia”.
Des d’ERC, Núria Maynou va afirmar que el seu grup hauria preferit que s’incorporés la petició de la condonació del deute de les famílies vulnerables. El portaveu del PSC, Jordi Terrades, va dir que la llei “té encara escletxes”, va lamentar que no s’hagi fet el reglament per desplegar-la i aclarir què passa amb les factures impagades. Va remarcar que l’Ajuntament va fer l’any passat informes de vulnerabilitat per a 510 famílies de la ciutat que no podien pagar la factura elèctrica i que aquest any ja se n’han fet 306.
Moció a Parets
D’altra banda, la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Parets ha aprovat dues mocions sobre el mateix tema, una del Grup Municipal del PSC i una altra del govern municipal tripartit (ERC, Sumem Esquerres a Parets i Parets per la República). Es demana que els ajuntaments no hagin de pagar i emplaça la Generalitat a resoldre el problema i, en el cas de la del govern, també la condonació del deute.
{{ comment.text }}