L’Ajuntament de Granollers calcula que està deixant d’ingressar uns 450.000 euros mensuals per la crisi del coronavirus i les mesures que s’han adoptat “per alleugerir les despeses a ciutadans i empreses, sobretot per serveis que no s’han prestat”, va indicar el regidor d’Hisenda, Jordi Terrades, en el ple d’aquest dimarts, el segon fet de manera telemàtica.
Terrades va posar alguns exemples com la caiguda de 165.000 euros mensuals dels ingressos de la zona blava i la zona verda, que es van tancar per ajudar a limitar els moviments de persones; de 115.000 euros mensuals en la reducció dels preus públics per a la recollida de residus comercials; de 103.000 euros en serveis municipals com l’Escola Municipal de Música, que ha deixat de cobrar les quotes; de 57.500 euros en els ingressos per ocupacions de la via pública, per exemple, de terrasses de bars i restaurants i dels mercats ambulants, i d’entre 20.000 i 40.000 euros al mes per l’ús d’instal·lacions municipals.
“Els ingressos que tindrem estaran lluny dels que havíem previst per aquest 2020. Tindrem noves despeses i algunes de les previstes no es faran”, va alertar l’alcalde, Josep Mayoral, que va reclamar l’acompanyament dels govern de la Generalitat i de l’Estat.
En el ple, es va donar compte del resultat del pressupost de 2019 amb un resultat ajustat de 8,02 milions i un romanent de tresoreria disponible de 8,6 milions.
El resultat deriva d’un increment de tres milions en els ingressos respecte a les previsions municipals. Està motivat, sobretot, per majors entrades de diners per l’impost de construccions i obres i per les plusvàlues. També per un estalvi en la despesa de prop de 5 milions, va exposar Terrades.
Pla de xoc i pacte de ciutat
L’alcalde Mayoral va recordar que l’Ajuntament treballa en un “primer pla de xoc” amb un import d’1,5 milions d’euros per accions que ajudin la ciutadania, empreses i autònoms a reduir l’impacte de la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus. Es vol que sigui consensuat amb tots els grups del plenari.
En aquest sentit, l’oposició va estendre la mà. “Celebrem la idea d’habilitar ja aquesta partida”, va dir Núria Maynou, portaveu d’ERC, que va alertar que és la mateixa quantitat que pels plans de xoc de la crisi de 2008 “i ara les necessitats són més grans”.
“Els escenaris que ens prefiguràvem ara fa un any han saltat pels aires. Ens tocarà fer front a l’emergència econòmica i social. És el moment d’arribar a acords amplis i que ho vegi la ciutadania”, va afirmar Àlex Sastre, portaveu de Junts per Granollers.
“Agraïm la posició constructiva per arribar a acords per pal·liar la situació”, va indicar Jordi Pavón, de Ciutadans. “Ens posem a disposició del govern per treballar plegats. També amb la ciutadania”, va dir Mònica Ribell, de Primàries.
“La bona gestió econòmica ens permet fer aflorar ja aquest 1,5 milions”, va dir l’alcalde, que va afegir que volen tenir definit el pla aquest mes de maig. També va defensar la importància de mantenir el pols inversor a la ciutat. “La major part del romanent que tinguem anirà a reforçar les inversions. Mantindrem la inversió i, si podem, la incrementarem perquè és un dels motors per sortir de la crisi.”
A banda, el govern va posar sobre la taula un pacte de ciutat “perquè ningú quedi enrere” i “on siguin protagonistes molts agents socials” amb “una governança compartida més enllà de l’equip de govern”, va dir Mayoral. L’acord, va defensar, ha de recollir aspectes per a la reactivació econòmica, l’impuls de polítiques socials i no oblidar la cultura i l’esport.
Núria Maynou, d’ERC, va parlar d’una taula de ciutat i va proposar que tingui un paper “d’avaluació i seguiment de la tasca de l’Ajuntament per sortir d’aquesta crisi”.
Cronologia de l’impacte de la crisi del coronavirus al Vallès Oriental
{{ comment.text }}