Jordi Sedó, escriptor i filòleg de l’Ametlla del Vallès, ha guanyat el Premi de Novel·la de la 33a Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental, que convoca anualment la secció comarcal d’Òmnium Cultural. L’autor s’ha emportat el guardó, dotat amb 2.500 euros, amb l’obra ‘No sabràs mai qui seia al teu costat’. L’entrega d’aquest i de la resta de premis es farà el 27 de juliol a les 7 de la tarda a la Sala Tarafa de Granollers.
La nova obra, segons ha explicar ell mateix, “va de moltes coses i no té un únic protagonista”. És un història coral amb cinc o sis protagonistes, i un altre nombre similar de personatges secundaris, també molt importants. “Cada personatge és un món i té una història, però entre ells teixeixen una xarxa de relacions, i molts no arriben a saber que un és amic del seu amic”.
Els temes que tracta són diversos: relació de parella oberta, assetjament escolar, solitud, amor frustrat, suïcidi, vellesa, malaltia… “Són molts temes, però tot tendeix a una història que relaciona els diferents personatges per atzar”, comenta.
Sedó, que també és articulista col·laborador d’EL 9 NOU, és autor d’altres novel·les. La darrera publicada és ‘Ànima de sal’ (Viena Edicions, 2022).
El 33è Premi de Poesia Vallès Oriental, dotat amb 1.800 euros, l’ha guanyat Joan Antoni Cerrato Rosselló, mestre d’escola, poeta i traductor manacorí, amb l’obra ‘Dickinsonianes’. L’autor ja té altres poemaris publicats i premiats com ‘La fosca arrel del crit’ (2000, premi Marià Manent), ‘Cants de Balafi’ (2008, premi Parc Taulí) i ‘Andradeanes’ (2013, premi Josep Maria Benet i Caparà). L’any 2018 va sortir el seu darrer poemari, ‘Les síquies de l’eixutesa‘, recull guanyador del premi de poesia Vila de Lloseta.
D’altra banda, el 22è Premi d’Òmnium de Sociolingüística del Vallès Oriental l’ha guanyat Manuel Sánchez Cano per l’obra ‘Mots de Sant Feliu’, mentre que l’11è Premi Ramon Casanovas d’acció cívica a favor de la llengua catalana, patrocinat per la família Casanovas i dotat amb 1.000 euros, l’ha guanyat el projecte “Boreal LSC”.
Premi de Comunicació per a EL 9 NOU
L’11è Premi Eugeni Xammar de Comunicació, dotat amb 1.000 euros, l’ha guanyat EL 9 NOU amb el projecte “Viatge al fons de la covid”, del periodista Jesús Medina i la fotògrafa Griselda Escrigas. Es tracta de la sèrie d’entrevistes en profunditat publicades a la contraportada del periòdic des del 7 de setembre de 2020, sis mesos després de la declaració de l’estat d’alarma per la pandèmia, fins al 25 de juliol de 2022. A més de professionals de l’àmbit sanitari, es van entrevistar personatges d’altres sectors, però tots vinculats en un algun aspecte o altre amb la covid.
La norantena d’entrevistes es van convertir en un calidoscopi de professions i vocacions diverses que explicaven com es va enfrontar el país a la pandèmia des de la primera línia i els seus efectes des de desenes d’ocupacions i sectors. El primer entrevistat va ser Joan Parellada, director del sector sanitari Vallès Oriental del Catsalut, i el darrer, Joan Espinasa, cap comercial de l’empresa Transparets SL.
{{ comment.text }}