La nova depuradora de Montseny inclou una plantació de vegetació aquàtica per millorar el tractament

El projecte està dimensionat per a una població de 675 habitants

El 9 Nou
14/05/2019
Montseny

La nova depuradora projectada per tractar les aigües residuals del nucli urbà de Montseny incorpora un sistema innovador d’entrega de l’aigua depurada a la riera de Sant Marçal –origen del riu Tordera– que inclou una plantació de vegetació aquàtica per on passarà l’aigua un cop depurada. D’aquesta manera, es millorarà la qualitat de l’aigua abans que arribi al curs fluvial en un espai que forma part del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

El projecte, que ha redactat el Consorci Besòs Tordera, ja ha passat el tràmit d’exposició pública i compta amb el vistiplau de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) –que li va fer aquest encàrrec a través d’un conveni de col·laboració signat l’octubre de 2017 per un import de 45.000 euros– i de l’Ajuntament de Montseny. Ara s’està redactant un nou conveni amb l’ACA per a l’execució de les obres. Quan s’hagi tancat, es podrà licitar i fixar el termini d’execució i posada en servei. De moment, però, no hi ha un calendari tancat, han explicat fonts del Consorci Besòs Tordera.

El projecte de la nova estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) fixa una inversió de 1,64 milions i preveu un tractament biològic de les aigües residuals. Està dissenyat tenint en compte una població equivalent de 675 habitants. Aquest volum s’ha establert després de l’anàlisi fet de les aigües que rep l’antiga depuradora amb unes “instal·lacions insuficients per assolir els nivells de qualitat exigits”, admeten les mateixes fonts. També s’ha tingut en compte els possibles augments de cabals derivats d’un creixement urbà del nucli de Montseny, que ara suma uns 300 habitants.

La construcció d’una nova depuradora d’aigües residuals a Montseny és un projecte llargament reivindicat. Entitats ecologistes com la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny havien reclamat aquesta instal·lació i denunciat l’impacte que té sobre el medi natural de la conca de la Tordera el deficient tractament de les aigües residuals que es generen al municipi. Defensaven que aquest projecte era prioritari a d’altres inversions com la pavimentació del camí de les Illes a Sant Marçal, que impulsava l’Ajuntament de Montseny i que, per ara, no s’ha arribat a executar.

La nova EDAR de Montseny s’ha de convertir en la 23a. instal·lació d’aquest tipus que estarà en funcionament al Vallès Oriental. Les depuradores actuals permeten sanejar el 95% de les aigües residuals que es generen en aquest territori. El CBT és l’entitat encarregada de fer-ne la gestió per encàrrec de l’ACA.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't