Les Franqueses s’adhereix a la xarxa de municipis LGTBI

El Museu Abelló de Mollet se suma a una iniciativa de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya que busca referents LGTBI en les seves col·leccions

“L’orgull de ser qui SOM” és el lema amb el que l’Ajuntament de les Franqueses, a través de l’àrea de Feminisme i Igualtat, commemora enguany el 28 de juny, Dia per l’Alliberament de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i d’altres identitats sexuals i de gènere.

Durant el ple municipal d’aquest mes de juny, celebrat dijous, s’ha aprovat l’adhesió de l’Ajuntament a la Xarxa de Muncipis LGTBI (pobles i ciutats per la diversitat afectiva, sexual i de gènere) amb l’objectiu de lluitar contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la transfòbia, la intersexobòfia i la bifòbia de manera quotidiana i des dels diversos àmbits de la política local.

Enguany, amb motiu de la commemoració del 28 de juny, la bandera LGTBI, també sovint anomenada bandera de l’arc de Sant Martí onejarà al balcó de l’Ajuntament.

ACTIVITATS A MOLLET

D’altra banda, a Mollet, l’Ajuntament promou diverses activitats de sensibilització LGTBI a través del Museu Municipal Abelló i del departament de Joventut i també penjarà al balcó de l’antic ajuntament la bandera de l’arc de Sant Martí.

A la mateixa plaça es pot veure tots els dies de l’any un banc amb els colors de la bandera LGTBI que recorda i fa visible que Mollet és una ciutat justa i igualitària.

Enguany es promouen dues accions específiques emmarcades dins aquesta efemèride: Una activitat de prevenció del bulling lgtbifòbic sota el títol “Els armaris pels abrics”. Es farà el 3 de juliol i serà un instagram live que es podrà seguir en directe @joventutmollet. Una acció emmarcada dins del III Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Mollet.

D’altra banda, el Museu Abelló se suma a la celebració dels museus d’art de Catalunya que busquen referents a les seves col·leccions.

Aquest és el punt de partida d’una línia de treball de la comissió de gèneres i identitats de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya (XMAC) que vol tractar la diversitat sexual i de gènere des de diferents punts de vista. Mollet se suma a la iniciativa amb el fons del Museu Abelló, que forma la XMAC.

Fa dos anys de la constitució a la XMAC de la comissió de treball de “gèneres i identitats”. Durant aquest temps s’ha iniciat un projecte de recerca i recuperació de dones artistes en col·laboració amb les universitats i amb diverses especialistes. Una important tasca que aviat donarà els seus fruits en un viquiprojecte i en una imminent exposició virtual col·lectiva de l’XMAC.

Tanmateix, l’objectiu d’aquesta comissió s’estén també cap a la revisió crítica d’uns museus on el discurs heteropatriarcal ha estat el predominant, tot excloent tant a les dones com a protagonistes actives de la creació artística, com a d’altres identitats de gènere i d’orientació sexual i afectiva.

La comissió inicia ara el projecte #referentsartLGBTIQ amb l’objectiu de visibilitzar i crear referents de la diversitat de les identitats, de les diferents maneres d’identificar-se, sentir-se i estimar.

Les prioritats i línies estratègiques del programa seran la formació dels equips dels museus, des de les direccions i personal tècnic fins al personal d’atenció als usuaris.

El replanteig d’una senyalètica i comunicació amb les persones que visiten els museus, que ha de ser respectuosa i inclusiva vers totes les identitats.

L’inici de diverses accions concretes, activitats i mostres temporals virtuals i presencials, col·lectives i concretes.

I, finalment, la revisió crítica de les exposicions permanents amb la incorporació de referents LGBTIQ+

ACCIO CONJUNTA PEL 28 DE JUNY

Per començar a visibilitzar aquesta feina, tot coincidint amb el 28 de juny, dia de l’Alliberament LGBTIQ+ o dia de l’Orgull, l’XMAC planteja una acció conjunta i virtual a les xarxes. Diversos museus membres de la Xarxa publicaran una obra de la col·lecció i la posaran en diàleg amb una de les lletres que configuren les sigles del col·lectiu als seus canals aquell dia amb els hashtags #referentsartLGBTIQ i #XMAC.

L’objectiu és establir un diàleg i crear referents de la diversitat. No es tracta de classificar a les persones, ni les obres d’art, ni els i les artistes. Les paraules han de servir per entendre’ns, no per etiquetar.

Es tracta de fer pedagogia i mostrar la gran diversitat que s’amaga darrere de les sigles i, de pas, és un punt de partida, una autoavaluació per comprovar quins referents estem mostrant a les col·leccions dels nostres museus, què sabem del col·lectiu i quins prejudicis o dificultats hem de superar.     

Hi participen també el Museu de Reus, el Museu d’Art Modern de Tarragona, el Museu d’Art de Sabadell, el Museu de Lleida, el Museu del Disseny de Barcelona i la Fundació Palau.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't