El músic i compositor Isidre Corderas Dardinyà, de Sant Feliu de Codines, va morir aquest dilluns a 93 anys deixant un gran llegat musical al municipi i al país. Precisament, l’any 2008 va donar tota la seva obra a la Biblioteca de Catalunya perquè es pogués investigar.
Corderas va néixer a Sant Feliu de Codines el 1929. El seu pare, que també era músic i tocava el violoncel, va ser qui el va introduir en el món de la música i li va començar a ensenyar solfeig. Més endavant, el 1937, va coincidir a Sant Feliu amb la professora Maria Teresa Flaqué i es va iniciar amb el piano. A més, mossèn Francesc Baldelló, músic i organista, va ser una de les persones que més va estimular Corderas en els seus inicis musicals.
Corderas ha deixat un gran llegat com a compositor de diferents obres. En el terreny de la música de cambra va escriure diverses cançons per a veu i piano, entre les quals cinc cançons sobre poemes de Josep Carner. En l’àmbit instrumental té escrites sonates per a piano sol, violí i piano, violoncel i piano, així com també dos quartets per corda, i un trio per a corda i piano. També va treballar amb la música simfònica amb obres com ‘Cançó de les tres fonts’, per a soprano i orquestra. En el seu catàleg hi figura l’obra lírica en un sol acte, ‘La fi del Comte Arnau’, basada en el poema de Joan Maragall, i ‘Cantata de Nadal’, amb textos de Jacint Verdaguer i Joan Maragall. A la seva producció s’hi afegeixen una dotzena de sardanes. També va harmonitzar i instrumentar per a cobla la Dansa de Sant Antoni, de Sant Feliu de Codines, un conjunt de quatre balls que és interpretat cada any per la diada de Sant Antoni Abat,
L’any 2008 va entregar tota aquesta obra a la Biblioteca de Catalunya, amb un catàleg que incloïa més d‘una cinquantena de títols que el músic havia treballat durant més de 60 anys de carrera. Segons va explicar Corderas en aquell moment, l’objectiu de la donació era que tot el seu bagatge musical es pogués investigar. “Tenia previst fer la donació quan em morís, però des de la biblioteca i la seva directora han lluitat perquè fos abans i per això es fa efectiva ara”, va comentar a EL 9 NOU.
Isidre Corderas també va ser un membre històric de la Cobla Sabadell, de la qual en va ser intèrpret i també director; va ser instrumentista i director de la Cobla Andorra; organista de l’església de Sant Sever de Barcelona des de 1956 i també de la Parroquial de Sant Feliu de Codines. A més, va actuar a les cobles Euterpe de Sant Feliu de Codines; La Principal del Vallès, de Sabadell, i La Sabadell. A part de la cobla va ser professor de piano i va portar dues corals, La Poncella de Sant Feliu de Codines, i Manelic, de Riells del Fai.
{{ comment.text }}