La paraula comitia, en llatí, significa ‘comunitat’. I crear una comunitat, majoritàriament amb autors vallesans i amb gent interessada en l’escriptura i la literatura, és el que pretén l’editorial Comitia, creada el juliol passat a Granollers. Els impulsors i socis del nou projecte empresarial, que també preveu fer tallers d’escriptura, són la parella formada per Mònica Fernández i Daniel Boil, tots dos uns enamorats de la literatura.
“Per a nosaltres és un projecte molt il·lusionant, amb el qual volem ser part activa del món cultural vallesà”, diu Fernández, que serà l’editora. Els dos socis creuen fermament en els projectes de proximitat i, per això, donaran prioritat als autors locals i vallesans, sense tancar-se a res. “Creiem que en aquest camp hi ha un buit i que feia falta una iniciativa com aquesta.”
Segons l’editora, l’objectiu és donar a conèixer obres que tenen qualitat literària però que a causa de l’estructura de mercat editorial centrada en grans empreses fa difícil que arribin al públic. “Hi ha gent que escriu molt bé però que no té facilitats per arribar al públic. Per això volem donar suport a aquest tipus d’autors que ho tenen més difícil”, explica Fernández. “Molts autors es troben que, com que no són mediàtics o no tenen res publicat, els costa molt que una editorial els faci cas, i acaben fent una autoedició, que és difícil que arribi a molta gent. Per això nosaltres volem respectar i donar una oportunitat a aquelles persones amb valors i talent i ajudar-les a difondre la seva obra”, afegeix Boil.
Un dels requisits per publicar és que siguin novel·les o relats curts de ficció tant en català com en castellà, però que tinguin un mínim de qualitat literària. A més, remarquen que es dirigeixen a un públic que no només busqui entreteniment en les seves lectures. “Volem obres que siguin atractives i que entretinguin, però també que facin pensar i reflexionar el lector sobre la vida i els seus dilemes”, comenten.
L’editorial té previst estrenar-se per Nadal amb la publicació de ‘La paradoja del bumerán’, la segona novel·la de José Luis Fierro, un autor nascut a Granollers però actualment veí de les Franqueses, que fa dos anys va publicar ‘El homenaje’ (Editorial Adarve). En aquests moments l’editorial ja té a punt el manuscrit, que ara entrarà en la fase de disseny i impressió. La nova obra de Fierro, professor en un institut de Secundària de Barcelona, és un relat desenfadat amb un punt d’intriga, en què les peripècies de Dolly Bllom, a vegades esbojarrades, posen de manifest les contradiccions de la condició humana.
L’activitat editorial continuarà el primer trimestre de l’any que ve amb la publicació del segon volum, en aquest cas una nova obra de la professora i historiadora granollerina Rosa Serra, que ha escrit una desena de llibres d’història i també infantils.
Tallers d’escriptura i premis
Però més enllà de la publicació de llibres, l’editorial vol submergir-se en els processos d’escriptura amb l’organització, a partir del gener de l’any que ve, de diversos tallers d’escriptura que tindrien lloc en diferents espais de la comarca.
En un futur també volen tirar endavant un altre projecte. “Estem buscant alguna col·laboració per organitzar un premi a nivell comarcal i fins i tot de caràcter nacional.” L’objectiu és tenir diferents manuscrits i poder fer una selecció amb tots els premiats o que tinguin algun tipus d’interès.
{{ comment.text }}