El periodista Salvador Alsius guanya el 25è Premi Romàs Planas i Miró

‘Veni, vidi, vixi’, que es va imposar ales altres tres obres finalistes, és un relat autobiogràfic

Sota el pseudònim de Guillem Brown –un personatge de la literatura universal a qui defineix com el seu heroi–, el veterà periodista Salvador Alsius i Clavera va ser el guanyador, amb la seva obra ‘Veni, Vidi, Vixi’, de la 25a edició del Premi Romà Planas i Miró de Memorials Populars que organitza l’Arxiu de la Memòria Popular de la Roca del Vallès.

Les altres tres obres finalistes –aquest any en van ser quatre per decisió del jurat popular– van ser: ‘Records embolicats amb llaç lila’, de Montserrat Mas Ollè; ‘El noi de la pera’, de Núria Valentí i Arbós, i ‘Versió Personal’, de Josep Clavera i Barbany. L’acte d’entrega del guardó, que consisteix en la publicació de l’obra i 1.350 euros de premi, es va fer dissabte a la tarda a l’Auditori del Centre Cultural de la Roca, que, a més, es va vestir de gala en coincidir amb el 25è aniversari de l’Arxiu de la Memòria Popular.

Aquest arxiu es va crear l’any 1998, seguint l’exemple del municipi italià de Pieve Santo Stefano –agermanat de la Roca– i que ja comptava amb un arxiu de la memòria popular creat l’any 1984, i que va ser el primer arxiu europeu d’aquestes característiques.

Abans del començament de la cerimònia, a les 6 de la tarda, a la plaça del Centre Cultural es va dur a terme un espectacle de pirotècnia i foc per part de les entitats Toc i Foc i dels Diables de la Roca, en la qual també van participar Càmera Club i l’Escola Municipal de Música per celebrar els 25 anys de l’Arxiu.

La gala va començar amb un reconeixement a la figura de Romà Planas i Miró, que va ser alcalde del municipi poc més de tres mesos l’any 1995, i a l’origen de l’Arxiu de la Memòria Popular, en què va tenir un pes molt important Giovanni Marzocchi, responsable de custodiar tots els records i les vivències.

Jordi Molet, en representació del jurat estatal, va anunciar ‘Veni, Vidi, Vixi’ com a guanyadora. L’obra d’Alsius és un relat autobiogràfic que explica des d’un inici com va ser la seva infància en una “època de grisor política, buidor cultural i una pressió excessiva del factor religiós” per continuar més endavant amb detalls i moments molt concrets de la seva vida adulta i professional. Alsius, en el seu discurs, va voler dedicar el premi al seu malaurat company Joan B. Culla, que va morir aquesta setmana, i amb qui va fer un programa anomenat, curiosament, ‘Memòria popular’.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't