Pla per reduir l’impacte del mercat de Canovelles a la llera del Congost

És una de les accions previstes al pla de gestió de la xarxa Natura 2000 del riu Congost


13/04/2019
Canovelles

El pla de gestió de la xarxa Natura 2000 del riu Congost proposa actuar per reduir l’impacte que la celebració del mercat dels diumenges a Canovelles provoca a l’entorn natural protegit de la llera.

Els tècnics han identificat dos problemes principals: l’abocament de residus procedents del mercat dins del riu i la presència de persones que hi baixen a fer les seves necessitats durant les hores de celebració del mercat.

El pla de gestió apunta algunes possibilitats per reduir aquests impactes: l’increment de la vigilància policial i un reforç de la informació als paradistes i compradors i la instal·lació d’una malla metàl·lica a l’escullera de formigó que separa el passeig de la Ribera del riu durant les hores de celebració del mercat.

“Hem de mirar què més es pot fer”, admet l’alcalde, Emilio Cordero, que diu que estudiaran el pla de gestió i les propostes que es fan. Tot i això, l’Ajuntament ja intervé en la neteja periòdica de la llera. “És una de les millores que es van incloure amb el nou contracte de neteja viària.” També assegura que es pot valorar la instal·lació de lavabos per als paradistes i clients per evitar que baixin a la llera.

Cordero defensa que la preservació de l’entorn del riu Congost és important per al municipi perquè és una zona molt freqüentada pels veïns com a espai de lleure i activitat física.

També treballen per millorar l’entorn natural de la llera amb la participació al projecte europeu Life Alnus, on està implicat l’Ajuntament de Granollers i el Consorci Besòs Tordera i que treballa per la recuperació de les vernedes i els boscos de ribera al Congost. S’està pendent de la signatura d’un conveni de col·laboració per poder actuar també als termes de Canovelles i les Franqueses.

El pla de gestió de la xarxa Natura 2000 del riu Congost ha estat impulsat pel Consorci Besòs Tordera i es fixa mantenir en un estat de conservació favorable els hàbitats i les poblacions de les espècies clau, entre les quals hi ha la llúdriga.

També posa sobre la taula la necessitat de potenciar la connectivitat ecològica i la mobilitat de la fauna al corredor aquàtic (eliminant rescloses o estructures antigues de formigó i fent escales per a peixos) i les riberes (aprofitant la connectivitat a través d’afluents com la riera Carbonell, el torrent de Can Rovira de Villar o el de Santa Margarida, a les Franqueses; o el canal de Cobega, a Martorelles. I de treballar per al reconeixement social dels valors naturals de l’espai i d’obtenir el coneixement suficient dels hàbitats o espècies.

El pla determina altres impactes sobre l’entorn de l’espai fluvial protegit del Congost. A la Garriga, marca la necessitat d’actuar a l’entorn de la parcel·la que ocupa l’empresa Reciclatges Tamayo, on hi ha “usos inadequats”. Proposen intervenir a través de la planificació urbanística i fer una restauració de l’hàbitat. A Granollers, es demana aprofitar el futur trasllat lligat a un pla urbanístic d’una activitat industrial situada a tocar de Can Cabanyes “per incorporar aquest espai a la xarxa Natura 2000”, va apuntar Núria Asensio, tècnica de l’empresa Lavola que ha estat l’encarregada d’elaborar el document en col·laboració amb tècnics del CBT i especialistes.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 342 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't