El teatre de Can Gomà de Mollet va acollir divendres la 34a Festa de les Lletres del Vallès Oriental, amb el lliurament dels premis Llavor, d’Òmnium Cultural. La gala, conduïda pel jove molletà Genís Hernández, va aplegar més d’un centenar de persones sensibilitzades amb la importància de fer arribar la llengua i cultura catalanes a tothom, i mantenir-les vives en tots els àmbits de la societat. En aquest sentit, tots els projectes guanyadors dels Premis Llavor van demostrar la seva implicació per promoure i normalitzar l’ús del català en àmbits com la literatura, la poesia, la comunicació o l’acció social, segons informa Marta Santisteban.
Un dels premis més sonats va ser el Premi Ramon Casanovas d’Acció Cívica, que va guanyar la plataforma Mantinc el Català, que fomenta l’hàbit de mantenir la llengua a totes les converses dels Països Catalans, i reuneix ja milers de mantenidors del català arreu del territori.
Els lliuraments més esperats sempre són els literaris, l’origen dels Premis Llavor. Enguany, el Premi de Novel·la va ser per a Salvador Barberà Sández i la seva obra ‘Els clandestins’. En la categoria de poesia, el guanyador va ser David Bo Peña, per la seva obra ‘La carbonera’. Així mateix, el premi de Narrativa Jove del Vallès Oriental, que es va estrenar l’any passat, va ser per a l’obra ‘Els sistemes de computació gargamèlica i altres contes’, de Gisela Galí Llauradó.
Pel que fa al Premi Eugeni Xammar de Comunicació, va ser lliurat al col·lectiu d’agitació cultural L’Eixida, de Granollers, pel seu projecte Ràdio Intermitent, una ràdio intermitent i comunitària que dinamitza cultura, col·lectius i espais a través d’un estudi de ràdio portàtil que la fa accessible a tothom. El Premi de Sociolingüística va quedar desert.
“Els Premis Llavor busquen dignificar, promoure i incentivar la creació amb llengua catalana i alhora reconèixer l’excel·lència de les obres guanyadores i dels seus creadors”, va afirmar Carme Canyelles, presidenta d’Òmnium Vallès Oriental durant el seu parlament. Enguany, la xifra de participació als premis ha estat de 160 obres rebudes. Es tracta de la primera edició sota el segell de “Premis Llavor”, una imatge que simbolitza l’impuls renovador de la festa i que vol donar valor a la tasca de les entitats, institucions i persones que treballen per fomentar el català.
Al llarg de la gala, tant els jurats com els premiats van pujar a l’escenari a compartir unes paraules amb els presents, amb discursos que apel·laven, també, a la responsabilitat col·lectiva i individual per garantir el futur de la llengua catalana. L’acte va comptar amb l’actuació musical de la cantautora vallesana Laia Llach, i amb un servei de traducció simultània en llengua de signes catalana.
{{ comment.text }}