Què són els cosmètics comedogènics i quines conseqüències tenen en la pell

Els cosmètics comedogènics potencien l’aparició d’imperfeccions a la pell com els punts negres, també anomenats barbs

El 9 Nou
24/04/2018

Quan parlem del terme comedogènia ens referim a l’acció que adquireix un producte quan potencia la tendència a l’aparició d’imperfeccions com punts negres i blancs anomenats barbs. D’aquesta manera, tots els productes que són considerats no comedogènics són els que no taponen els porus de la pell. El grau d’efecte que produeix depèn de la concentració que té cada ingredient en el producte, així com el temps durant el qual roman a la pell.

 

La comedogènica en els productes de bellesa

 

La comedogeneicitat és l’efecte que produeixen algunes substàncies, fàrmacs o cosmètica, com els esteroides anabolitzants, que produeixen impureses com punts negres i, en conseqüència, acne. Els punts negres són lesions de la pell provocades per l’acne. Però, per què es produeixen aquestes impureses? El seu origen resideix en l’increment de sèu i queratina en els orificis dels fol·licles. Aquestes lesions són de color negre a causa de l’oxidació del sèu. No té res a veure amb la brutícia que resideix als porus, com creu molta gent. Els punts negres són els que es veuen externament, però també hi ha punts interns que estan tancats en els quals no es pot apreciar el porus, però s’hi han originat lesions inflamatòries.

Els productes que no són comedogènics contenen substàncies que, per contra, no ajuden a afavorir l’aparició dels barbs, de manera que hi ha menys probabilitat que, usant aquest tipus de productes, la persona pateixi lesions cutànies com irritacions o acne. Per saber si un producte és comedogènic, no és efectiu relacionar-lo amb la seva textura. Per exemple, si una crema és viscosa, no vol dir que el producte sigui comedogènic. De vegades, un producte líquid podria causar més obstrucció en els orificis de la pell que un altre més dens. Això és el que assenyalen bloguers com Lau H. de Hdebeauty, en un post en el qual parla dels mites dels productes comedogènics.

Pel que fa als productes cosmètics, moltes marques no inclouen en la seva composició alguns ingredients d’aquest tipus com l’oli de germen de blat, Cetyl alcohol, Isopropyl Myristate, Oleth-3, etc. Normalment, la majoria dels productes d’estètica són considerats no comedogènics després d’haver passat un control i anàlisi prèvia. Encara que cal destacar que, pel fet que un producte de cosmètica no sigui comedogènic no vol dir que, necessàriament, hagi de tenir bons resultats en la teva pell, pot ser que igualment produeixi irritació a causa de la quantitat de químics que porten gairebé tots els cosmètics.

Per tant, si tens la pell sensible o no vols fer servir productes artificials, és recomanable que et passis a la nova cosmètica natural que està revolucionant el món de l’estètica. En els últims anys, estan emergint moltes marques d’alta qualitat que venen productes totalment naturals, com pots trobar a la següent pàgina web: https://www.cosmeticanaturalecochic.com. No obstant això, que un producte sigui natural no vol dir que no sigui comedogènic. El tipus de pell que tinguis determina quins productes seran més recomanats perquè la teva pell llueixi saludable i bonica. A la cosmètica natural hi ha productes orgànics que també poden produir impureses, però l’important és que et fixis en el que especifica l’etiqueta per saber si són comedogènics o no.

 

Com reconèixer un producte comedogènic

 

Hi ha molts productes que contenen ingredients comedogènics, però s’ha de comprovar el nivell d’aquests que posseeix per saber si pot afectar negativament o no a la teva pell. Per exemple, l’oli de coco és ric en aquesta substància, pel que és recomanable que no sigui utilitzat en pells grasses amb tendència a impureses. Encara que és una mica difícil saber immediatament si un producte és aconsellable depenent del teu tipus de pell, sí que és útil conèixer algunes substàncies que tenen alt grau de comedogeneitat per evitar el seu ús i prevenir impureses cutànies.

A continuació, mostrem una guia amb els principals components comedogènics i el grau d’afectació en pells grasses i mixtes, dividint entre 5 grups de substàncies, de la menys a la més agressiva.

Els olis d’argània, de gira-sol, de mango o de cànem són olis no comedogènics, de manera que no tindran un efecte greixós en la teva pell. Seguidament, els que tenen un grau baix de comodogènia són els olis de llavors de raïm, de magrana, de rosa Mosqueta, ricí i babaçú. En el grau intermedi, destaquem els olis de jojoba, les llavors d’albercoc, les ametlles, l’oliva, la carabassa, i les avellanes. En un nivell més elevat tenim els olis de llavor de cotó, l’alvocat, la soja, el sèsam i el blat de moro. En el següent grau, considerats bastant comedogènics, hi ha els olis de coco, de mantega de cacau i de palma. I al cim de la classificació, com els més comedogènic de tots, hi trobem l’oli de germen de blat.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 681 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't