Tanca la històrica Calçats Miralles

Les dues botigues de Granollers i la resta que té l’empresa liquiden estocs. La data exacta de tancament no està definida

El 9 Nou
22/04/2019
Granollers

Després de 102 anys d’història, Calçats Miralles tancarà portes en les properes setmanes perquè “no s’ha pogut revertir la caiguda de la facturació dels darrers anys”, explica Carme Miralles, quarta generació d’aquesta família d’espardenyers i sabaters. Amb el cessament de l’activitat de Comercial Miralles, tancaran totes les botigues –les dues de Granollers (al carrer Santa Esperança i a la plaça Folch i Torres) i les de Vic, Manresa, Olot, Tona i Mataró, que tenen diferents noms en funció del municipi– i es quedaran sense feina un total de 29 persones. També tancarà el magatzem que l’empresa té al polígon Jordi Camp, a Granollers.

“És una decisió molt dura i que ens sap molt greu haver de prendre”, admet Carme Miralles, que assegura que “s’ha lluitat fins al final”. “Des de la crisi cap aquí s’ha anat coix”, explica, i ho atribueix a un canvi dels hàbits de consum: les famílies dediquen ara més diners a oci i la tecnologia que a roba i calçat, i ha augmentat la compra per internet en detriment de la botiga tradicional.

També a la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies i a la liberalització dels períodes de rebaixes. “La setmana abans de Reis sempre tenies una bona venda a preu normal. Ara ja has de fer descomptes perquè tothom fa rebaixes i això et redueix els marges de negoci”, diu Miralles, que lamenta que no han tingut l’oportunitat de desenvolupar el projecte que havien pensat lligat a la promoció de les espardenyes tradicionals. La data del tancament no està decidida. “Ara anem venent els estocs que tenim”, comenta Miralles. En funció d’això, s’acabarà de definir però pot ser que no totes les botigues tanquin en el mateix moment.

Joan Miralles Vinyals, besavi de Carme Miralles, va obrir el negoci l’any 1917. Va arribar a Granollers procedent d’El Forcall de Maestrat, on feia les típiques espardenyes de vetes. En arribar a Granollers, va començar a vendre faixes pels mercats. “Però de seguida va pensar a fer les espardenyes que feia al seu poble i vendre-les”, relatava Carme Miralles a EL 9 NOU en un reportatge publicat el gener de 2017 coincidint amb el centenari de l’empresa i el tancament de la botiga històrica de la Porxada, que es va traslladar a un local més petit al carrer Santa Esperança. Amb Joan Miralles, va arrencar el negoci amb la venda d’espardenyes de cànem, jute i espart i també d’esclops de fusta.

Els seus dos fills, León i Francisco Miralles Bassa, es van afegir al negoci i van començar a fer venda a l’engròs a l’edifici de la Porxada. El primer feia de viatjant per tot Catalunya, mentre que el segon era a la botiga. La tercera generació la van formar Juan i Esteve, pare i oncle de Carme Miralles. Els anys 80 i 90 van ser anys de molt creixement. Van deixar els magatzems del carrer Barcelona per anar a una nau del polígon Jordi Camp. També van anar adquirint les botigues en altres ciutats.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't