L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Torna a créixer la xifra de locals buits al centre de Granollers

Fins a 37 establiments han canviat d’activitat en el darrer any en els carrers més comercials del centre de Granollers, segons el recompte fet per EL 9 NOU

Entre març de l’any passat i març d’aquest any, fins a 37 establiments dels carrer Anselm Clavé i Joan Prim fins a la cruïlla amb Torras i Bages, Sant Roc, Santa Anna, Santa Esperança i Sastre i de les places Perpinyà, Maluquer i Salvador, de la Corona, de la Porxada, de les Olles, al centre de Granollers, han canviat de mans. A més, hi ha tres locals on hi ha hagut una activitat que ha durat menys d’un any.

És una xifra pràcticament calcada als 36 canvis que hi va haver entre el març de 2017 i el març de 2018, segons les dades del recompte anual que fa EL 9 NOU en un àmbit que suma uns 240 locals comercials. Per tant, el percentatge de rotació es manté entorn del 15%.

En canvi, augmenta per segon any consecutiu la xifra de locals buits entre els que estan ja llogats però pendents d’obrir (per exemple els de Ca la Sila o Torres), els que tenen el cartell d’“Es lloga” (l’antiga joieria Saterra i l’antiga Àsia, tots dos a la carretera) o els que estan tancats sense cap informació (el BBVA de la plaça Maluquer o l’antiga botiga Danny, a la Perpinyà). Ara són 21 –set a la carretera sense incloure els de les places– i l’any passat se’n comptabilitzaven un total de 16, alguns dels quals ara estan ocupats, com l’antic forn Peypoch, on ara hi ha un restaurant japonès, o el local que ocupava la perfumeria San Remo i on ara hi ha la botiga de la firma tecnològica MI, a la plaça Maluquer.

Hi ha 10 locals que tenien activitat fa un any i que ara són a la llista de locals tancats sense sumar-hi Ca la Sila i Torres, que encara no tenen activitat, tot i que sí que hi ha prevista la reobertura. En canvi, n’hi ha vuit que ara fa un any estaven tancats i, actualment, tenen una activitat comercial.

Les immobiliàries especialitzades en lloguers de locals consultades per EL 9 NOU constaten un increment de les dificultats per llogar els locals. Apunten factors generals i estructurals, com que la situació econòmica encara no ha millorat del tot i un canvi dels hàbits de compra amb un desplaçament cap a la venda on line. Però també a la tipologia dels locals. “Els locals que hi ha disponibles tenen una característiques que no s’acaben d’adaptar a les necessitats habituals de grans cadenes, que són les que busquen locals a les zones més comercials. Parlo de façanes reculades, sales de vendes petites o en diversos nivells, distribucions interiors molt compartimentades… Quan hi ha un local diàfan, rectangular i amb façana es lloga ràpid”, comenta Joaquim Mensa, gerent de Retail Barcelona.

“Les grans cadenes cada cop són més exigents amb les característiques físiques que ha de tenir un local”, afegeix. “Els locals del centre de Granollers que s’han llogat sempre ara costa més”, constaten des de Finques Marcel que asseguren que fora del centre “encara és molt més complicat”. Hi coincideix Frederic Nadal, d’Eminad. Per aquest expert en locals un exemple d’això és que hi ha finques que fa uns dos anys que busquen llogater. “O l’antic Banesto de la Porxada, que fa més de tres anys que està en venda”, recorda.

Des de Finques Marcel entenen que “la zona prime serà sempre prime” però que les rendes del lloguer s’hauran d’anar adaptant a la nova realitat de menys facturació per la venda a internet. Com a element positiu, destaquen l’obertura de la perfumeria Druni a tocar de Torras i Bages, que “ha estirat gent cap amunt”. Nadal alerta del possible alliberament de més locals per moviments al sector bancari com la compra que el Santander ha fet del Popular, totes dues entitats amb locals molt propers.

Laura Sabatés, presidenta de Gran Centre, assegura que per ells “el termòmetre” és la xifra d’associats que tendeix a l’alça. A més, ressalta l’atractiu comercial. “Hem notat un increment de l’afluència de públic.” També apunta que la presència de locals buits pot diversificar l’oferta i posa l’exemple de botigues d’alimentació que han obert a tocar del centre.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't