Els Mossos troben una desena d’exemplars de tritó del Montseny en un local de Gràcia, a Barcelona

Hi havia 170 terraris i neveres amb un centenar d’exemplars. Un incendi ha permès la troballa


23/04/2020
Barcelona

Els Mossos de l‘Àrea Central de Medi Ambient investiguen l’origen de centenars d’amfibis localitzats en un local al barri de Gràcia, a Barcelona, dimecres de la setmana passada. Entre els animals localitzats, hi ha una desena d’exemplars de tritó del Montseny, una espècie endèmica del massís i que té un elevat perill d’extinció perquè les seves poblacions són molt reduïdes -1.500 exemplars a la natura- i es troben en un espai molt limitat.

Arran d’aquest fet, la Generalitat i la Diputació es personaran com a acusació particular en el procediment judicial que es derivi de la investigació, “atesa la gravetat dels fets i l’afectació a població d’amfibis amenaçats”, anuncien les dues administracions en un comunicat conjunt després que els Mossos hagin donat a conèixer l’actuació policial aquest dijous en una nota de premsa.

Segons expliquen els Mossos, els agents encara estan fent el recompte de tots els animals intervinguts i no descarten que aquesta xifra pugui ser superior. Un incendi que va tenir lloc dimecres a la matinada “va permetre descobrir aquest local il·legal per part d’agents de la Guàrdia Urbana”. Els Bombers de Barcelona van apagar el foc ràpidament fet que va permetre que la majoria dels animals, almenys aparentment, no resultessin afectats.

Al local, hi havia almenys 170 terraris i neveres amb amfibis, entre els quals hi havia diverses espècies de salamandres i tritons, la majoria de fauna autòctona. El propietari del local ha quedat investigat en relació amb aquests fets per tal d’aclarir la procedència d’aquests animals i quin era l’ús i destinació que en feia.

En les primeres gestions d’inspecció, els agents ja van identificar exemplars de tritódel Montseny o els tritons dels Pirineus. , que estan en perill d’extinció i dels quals n’està prohibida la tinença i cria. Els amfibis localitzats, la majoria de fauna autòctona, es van començar a traslladar dimecres mateix cap a diferents centres de recuperació d’animals d’aquestes característiques.

El centre de Torreferrussa, a Santa Perpètua, un dels quatre que fan cria en captivitat del tritó / Ferran Polo

Condemna dels socis del projecte Life Tritó del Montseny

En el comunicat de la Diputació i la Generalitat, els socis del projecte Life Tritó del Montseny lamenten profundament aquests fets “per l’extrema gravetat” que representen. També “condemnen qualsevol actuació que posi en perill la conservació de la biodiversitat, inclòs el tràfic il·legal d’espècies”.

Primera vegada que es documenta un espoli d’exemplars de tritó del Montseny

Des de la descoberta de l’espècie, fa tot just una desena d’anys aquesta és la primera vegada que es documenta l’espoliació de la natura d’exemplars de tritó del Montseny.

Per tal de facilitar el seguiment de les poblacions d’aquesta espècie en la natura, l’equip de seguiment del tritó del Montseny identifica amb marques els animals salvatges trobats. També estan marcats els individus que s’alliberen procedents dels centres de cria, per tal d’avaluar la població salvatge i la supervivència dels animals alliberats. Són elements que poden ajudar a determinar qui és l’origen dels tritons trobats al local del barri de Gràcia perquè, de fet, un dels exemplars espoliats localitzats ara pertanyen al grup d’individus marcats.

La Diputació i la Generalitat recorden que per “l’alta vulnerabilitat d’aquest tritó endèmic i la fragilitat del hàbitat on viu” és “totalment desaconsellable visitar els torrents per intentar observar exemplars”. El Zoo de Barcelona té una instal·lació que permet la seva visualització.

LA PREGUNTA

El PSC ha de liderar els pactes per a la nova legislatura al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 159 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't