| 13:42
Opinió

José Antonio Sánchez (1959-2021), fundador de l'Aliança Francesa de Granollers

Activista cultural compromès

“Granollers perd tot un activista cultural i educatiu. Som ciutat educadora també gràcies a gent com en José Antonio, que ens ha permès veure el món d’una altra manera. Si cada llengua és una visió diferent del món, amb ell hem pogut ampliar els nostres punts de vista.” Aquesta era una de les reflexions amb la que Francesc Sala Pascual recordava, dimarts passat 13 de maig, José Antonio Sánchez Martínez (Sabadell, 1959), mort poques hores abans de manera sobtada. Al seu escrit i amb referències a l’etapa en què com a regidor de Cultura de l’Ajuntament per ERC va col·laborar amb Sánchez, Sala deia també: “I jo noto que perdo un amic, sincer, tossut, amant de la seva família, amb qui podies debatre, discutir i aprendre sobre tot. Quantes hores guanyades conversant de la família, de política, d’història, de cultura, de Granollers i de França!”

Apartat de la feina des de fa uns anys a causa d’una malaltia, José Antonio, president de l’Aliança Francesa de Granollers, va portar a terme una tasca més que destacada en l’àmbit cultural. Tot revisant converses que vaig mantenir amb ell, en recordo una de l’any 2002 en què repassava les activitats i tasques de la seva entitat. L’Aliança Francesa de Granollers respon, des de la seva creació el 1982, als objectius amb què va néixer a França el 1884: difondre la llengua i la cultura francesa arreu. Amb seus arreu del món, la de Granollers existeix gràcies a Sánchez i a un grup de persones que el van acompanyar en el projecte. Més enllà d’un centre d’ensenyament, l’Aliança Francesa va participar activament en activitats culturals. La majoria estaven relacionades amb la divulgació de la cultura francesa a través de xerrades que va fer en col·laboració amb el Museu, i del cinema, amb l’Associació Cultural (AC).

Una ràpida repassada per l’hemeroteca permet rememorar aquelles iniciatives dels anys 80 del segle passat. El 19 de desembre de 1982, els del Cine-Club de l’AC destacaven a L’Actualitat Comarcal, la bona entesa amb l’Aliança Francesa, concretada aleshores amb el cicle extraordinari que van dedicar al director de cinema Jean-Pierre Melville. L’octubre de 1989, Plaça Gran donava compte de l’exposició de l’Àrea d’Història del Museu i l’Aliança Francesa sobre el “Bicentenari de la Revolució francesa (1789-1989)”. La mostra va anar acompanyada d’un cicle de conferències sobre el tema i les repercussions que aquesta revolució va tenir a Catalunya. Hi van participar els historiadors Irene Castells, Lluís Roura, Esteve Canales, Jordi Planas, Imma Buxadera, Joan Garriga i Carles Ferrer. Tant en aquesta com en altres iniciatives, la participació de José Antonio Sánchez va ser fonamental.

A propòsit de tot plegat, l’abril de 2000 l’entitat va signar un conveni amb la regidoria de Cultura de l’Ajuntament per oferir a la ciutat un espai expositiu permanent dedicat a la fotografia. Per l’Aire F, que així es deia la sala que van especialitzar en aquest menester, hi van passar uns quants artistes i fotògrafs: Orlando Pelayo, Toni Cumella, Silvie Bousseres, Jordi Ribó-Pep Bou, Arian Botey, Xavier Mañosa, Marcela Nievas, Elies Canyelles, Juan Tejero… En recordar aquesta etapa, Jaume Casacuberta rememora emocionat i entristit, “els principis d’un contacte professional que va acabar en una sòlida relació d’amistat”. Casacuberta, tècnic de Cultura de l’Ajuntament quan el 2000 van signar el conveni de col·laboració, fa especial menció “a la facilitat que tenia ‘el company José Antonio” per teixir sinergies a través del seu compromís amb la ciutat.

Situats ja en la primera dècada d’aquest segle, el director de l’Aliança Francesa va veure com el seu cor no aguantava prou la seva frenètica i apassionada vida laboral, fet pel qual va deixar la direcció l’any 2012. Des d’aleshores el càrrec va passar a mans de la seva dona, Flora Mañes. Decidit, però, a continuar empenyent l’entitat que va fundar, va acceptar ser-ne el president. Des de 1982 també han presidit l’Aliança Francesa Concepció Navarrete, Francesc Sala i Joana Vila.

L’Aliança Francesa, que com tants altres centres d’ensenyament d’idiomes pateix les conseqüències econòmiques de la Covid-19, té set persones treballant i imparteix classes a uns 300 alumnes de totes les edats a hores d’ara. José Antonio, vinculat a partits com Iniciativa per Catalunya i Esquerra Republicana, tenia amb la Flora dos fills: l’Alba, de 24 anys, i l’Eduard, de 19.