| 11:00
Opinió

Pere Cladellas i Carme Grau, president i coordinadora de salut d'Oncovallès

Al costat dels malalts de càncer

Nascuda el 2002, Oncovallès Fundació d’Ajuda Oncològica va celebrar 18 anys l’any passat. Malgrat les dificultats de la pandèmia, els d’Oncovallès fan tot el possible per continuar oferint els seus serveis i donar a conèixer projectes. El proper dijous 15 presentaran al Casino (17h) el llibre 18 anys Oncovallès. Amb una portada dissenyada per l’artista Vicenç Viaplana –sempre compromès quan es tracta de causes socials–, el llibre fa un recorregut per la història d’Oncovallès i posa especial èmfasi en les persones que la van iniciar i totes aquelles altres que hi han treballat i col·laborat.

Oncovallès correspon a una iniciativa personal del matrimoni Pere Cladellas i Ros (Granollers, 1945) i Carme Grau Perramon (Granollers, 1952). Gestor sanitari de professió, ell, i auxiliar d’infermeria, ella, van començar a pensar-hi a finals dels anys 70 quan van passar pel trist tràngol de la mort de la seva mare, Joana Ros i Nicolau, de 59 anys, a causa d’un tumor cerebral. Segons han explicat sovint, “trastocats per allò, ens van conjurar per ajudar els malats de càncer i els seus familiars”. Inicialment van fer-ho de la mà de l’Asociación Española Contra el Cáncer (AECC), que van abandonar per passar a Oncolliga, una territorial de l’associació estatal amb seu a Barcelona. Disconformes amb la centralitat amb què actuava, en Pere i la Carme van apostar per unir totes les seus a la comarca i crear Oncovallès.

La nova entitat es va presentar en societat a la sala d’actes de la Mútua del Carme. Beneïts per mossèn Francesc Pardo, amb el suport de l’alcalde Josep Pujadas i la col·laboració de reconeguts sanitaris com la doctora Guadalupe Peñalva i els doctors Josep Maria Campos, Miquel Hernández-Bronchud i Carles Vallbona, van començar al carrer de Corró en una oficina cedida per l’Ajuntament. Des de fa uns quants anys tenen la seu a l’avinguda del Parc.

Amb un munt d’iniciatives socials en marxa, Oncovallès té xifres sorprenents. Es tracta de números que tenen a veure amb el moment just en el qual la majoria de malalts són diagnosticats de càncer o una mica més tard, quan són intervinguts quirúrgicament o tractats mèdicament. Xifres totes elles, com recordava el doctor Campos el 2012, que responen a noms propis. El que passa després tots ho coneixem. El càncer crea una bon feix de problemes transversals. I afecten no només el malalt, sinó també l’entorn familiar, d’aquí que la cura requereixi atencions més enllà del quiròfan o de la quimioteràpia i radioteràpia. Xifres del 2020, en plena pandèmia: 1.382 famílies ateses; 4.215 visites mèdico-oncològiques; 500 whatsapps cada dia; 465 trucades diàries a pacients i familiars; 300 perruques entregades; 42 centres d’assistència primària (CAP) col·laboradors; 18 talleres terapèutics; 14 hospitals adscrits, entre els quals el de Granollers, Sant Celoni, La Mútua del Carme o Sant Pau; serveis comunitaris amb 12 centres educatius; 8 treballs de recerca, 2 revistes anuals, llibres…

Aquestes fites són possibles, insisteixen en Pere i la Carme, gràcies “a l’esforç i l’ajuda” de 8 treballadors, 307 socis, 1.932 col·laboradors (empreses, comerços, particulars, clubs esportius…), 760 voluntaris, 34 ajuntaments vallesans, la Generalitat, la Diputació, el Consell Comarcal… Amb un pressupost de 170.000 euros anuals, el 70% correspon a recursos propis (el sopar benèfic, tómboles, fires, desfilades, la venda de joguines, recaptes…); el 25%, a ajudes institucionals i el 5%, a donacions.

Oncovallès es regeix per un patronat amb la presència, entre d’altres, de Mònica i Pep, fills d’en Pere i la Carme. Cal destacar també el Comitè Tècnic Sanitari, del qual formen part especialistes com els doctors Josep Maria Ibáñez, Juan José Aren, Josep Rius, José Antonio Neguillo, Andreu Aloy i Jordi Roca; les doctores Guadalupe Peñalva i Isabel Recasens; la psicooncòloga Mercè Pascuet i la secretària Patrícia Lledó. A l’hora de recordar persones que han deixat petjada destaquen els desapareguts doctors Carles Vallbona, Josep Maria Campos i Francesc Queralt; la polifacètica Pepi Pagès, iniciadora del taller poètic que després va donar peu al taller de lletres amb la participació de Joan Sala Vila, Montserrat Ponsa, Ester Castañé, Virtu Hernández, Ramon Mora, Sara Muñoz, Maria Sánchez, Núria Vilamala… Per tot plegat, els lectors d’EL 9 NOU van triar la coordinadora d’Oncovallès, Carme Grau, com a Vallesana de l’Any 2012.