Editorial EL 9 NOU | 09:09
Opinió

“Un autor popular és algú que escriu el que la gent pensa. El geni els convida a pensar alguna cosa diferent”

Amb Sant Jordi a tocar, per a què serveix llegir?

Nulla dies sine linia, “cap dia sense una línia.” A l’Antiga Roma, Plini el Vell va fer servir aquest locució per al pintor Apel·les de Colofó, que tots els dies dibuixava ni que fos una línia. La frase va saltar al món de la literatura, de manera que no hauria de passar un dia sense haver llegit ni que sigui una línia de text. Ara com ara, és impossible evitar la paraula. Els carrers són plens de textos, la tele acumula rètols, els mòbils desborden missatges i correus. Són les paraules de gent que estima, que mana, que avisa, que ensenya, que vol convèncer… O sigui, que fan adonar-nos que som vius.

Segons el darrer estudi d’hàbits de lectura de la Generalitat, el 67,6% dels catalans de 14 o més anys asseguren que són lectors i que es llegeix una mitjana d’11,5 llibres l’any. L’índex s’acosta de mica en mica a la mitjana europea del 68%. És clar que cal apropar-se als estàndards europeus de consum cultural, però també ho és captar per què cal llegir més. Per saber com pensa algú només cal veure el contingut de la seva biblioteca. Per tant, si algun no té ni un llibre a casa, cal malfiar-se’n perquè potser no pensa gaire, segons explica l’escriptora Gemma Lienas.

Amb un Sant Jordi peculiar, just després de les vacances de Setmana Santa, també és necessari reivindicar el paper de les llibreries al Vallès Oriental, uns negocis ben especials, que conreen amb llibres això de fer pensar, d’imaginar altres mons, de distreure’s i d’aprendre llegint. És el cas d’establiments com Alguer Set, Badallibres, Boluda, Cafè del Teatre, Carbó, Compàs, Els 4 Gats, L’Espolsada, La Gralla, L’Illa o Strogoff, entre d’altres. Aquest dimarts vinent de Sant Jordi carrers i places s’ompliran de públic a la recerca de llibres i roses i el públic ha de mimar aquests llibreters que contribueixen a la lectura, que contribueixen a pensar. I el darrer consell: abans de caure en el consumisme frívol dels títols més venuts, potser s’ha de tenir en compte el que deia el periodista i escriptor nord-americà Ambrose Bierce: “Un autor popular és algú que escriu el que la gent pensa. El geni els convida a pensar alguna cosa diferent.”