| 09:29
Opinió

Es tornarà a la línia de sortida sense que ningú no renunciï ni traeixi les seves conviccions

El començament de cap i de nou que vol dir l’amnistia

El Congrés durant el ple d'investidura del president Pedro Sánchez
El Congrés durant el ple d’investidura del president Pedro Sánchez / foto: Congrés dels Diputats

El socialista Pedro Sánchez ha estat investit nou president del govern espanyol amb els vots de tots els partits al Congrés tret del PP, Vox i UPN. Sánchez i el seu equip han estat capaços de travar una majoria absoluta, un fet que hauria d’analitzar amb molta calma Alberto Núñez Feijóo. Tot i guanyar les eleccions en vots i escons, el líder del PP va fracassar en la seva investidura. Llavors no va sumar prou adhesions i, en lloc de reflexionar i assumir el paper d’oposició que li toca, Feijóo s’entesta a desligitimar el nou president amb retòrica catastrofista i una cantarella que atia l’infaust “¡A por ellos!” del 2017.

El PSOE continuarà a la Moncloa gràcies a Junts i ERC, certament. Però no es poden menystenir els vots de Sumar, Bildu, PNV, BNG i Coalición Canaria. Cal posar en valor el suport d’aquestes formacions a la negociada amnistia per als encausats del procés. I cal fer notar que és la solució vàlida i necessària per a moltes sensibilitats polítiques al Congrés al marge de socialistes i independentistes catalans.

L’amnistia ha de significar un començament de cap i de nou en el conflicte polític català. Vol dir tornar a la línia de sortida sense que ningú no renunciï ni traeixi les seves conviccions: els constitucionalistes continuaran sent constitucionalistes i els independentistes, independentistes. La futura llei anul·larà fets i, per tant, processos i condemnes. I per definició no esmena pas la tasca dels tribunals. Al contrari, un cop aprovada, seran els jutges qui l’hauran d’aplicar cas a cas.

Al Vallès Oriental, una trentena de persones encausades estan pendents de l’impacte que tindrà l’amnistia. És molt d’hora encara per concretar com, quan o a qui s’aplicarà, i és clar que no tindrà un camí de roses amb el PP i Vox fent focs d’encenalls per terra, mar i aire. Sánchez torna a presidir el govern espanyol “fent de la necessitat, virtut”, com ha dit ell mateix. L’amnistia torna a la política el que és de la política i desjudicialitza l’independentisme. A banda i banda de l’Ebre, seran necessàries mirada llarga, molta pedagogia i confiança a capgirar el criteri de molts intolerants.