| 09:09
Opinió

Des de fa dècades, els ramaders catalans i les seves famílies han fet i estan fent els deures pel benestar animal

Animalistes que equivoquen l’objectiu

Diumenge passat de matinada, una setantena d’animalistes van ocupar unes hores la granja de porcs de Can Bardina, a Sant Pere de Vilamajor, per denunciar la indústria de l’explotació animal. La protesta, anomenada Meat the Victims –un joc de paraules en anglès que es pot traduir com a ‘Coneix les víctimes’ i com a ‘La carn, les víctimes’–, va ser pacífica i, quan va arribar la policia, els joves van abandonar la instal·lació. El show dels animalistes, organitzat per buscar ressò mediàtic, convida a reflexionar perquè genera més ombres que no pas cap llum.

En primer lloc cal preguntar si és legítima la violació d’una propietat privada per defensar un ideari maximalista com el de la prohibició del consum de carn. Com defensen les organitzacions agràries, l’administració ha d’actuar i ha de prendre mesures contra uns activistes que podien expressar les seves protestes sense incomplir el codi penal ni transgredir l’estricta normativa sanitària que regula qualsevol granja.

En segon lloc, cal dir prou fort i clar a la frivolització de la feina de pagès i a la criminalització del sector del camp. No és cert, com volen fer creure alguns animalistes desinformats, que la ramaderia extensiva, la d’animals pasturant a l’exterior, sigui més sana per a les bèsties que la ramaderia intensiva, la d’animals a granges. Són sistemes de maneig diferents adaptats a les necessitats de cada territori i sistema de producció. I tant en una ramaderia com en l’altra, el control sanitari, veterinari i de benestar animal és més que estricte. I en cas que això no fos cert, caldria denunciar-ho a les autoritats amb proves concretes, no pas a base d’eslògans i perdigonades icòniques a les xarxes socials.

Des de fa dècades, els ramaders catalans i les seves famílies han fet i estan fent els deures pel benestar animal, uns deures que els han costat un gran desgast emocional i econòmic. Potser que aquests animalistes comencin a reenfocar els seus objectius.