| 11:53
Opinió

Benvinguda la democratització d’un servei tan bàsic com el de l’energia

La ciutadania en el centre, nou paradigma de l’energia

Vincenzo Cavallaro, propietari del restaurant Na Madrona de Caqldes, fa servir la llum d'una comunitat energètica d'Electra Caldense
Vincenzo Cavallaro, propietari del restaurant Na Madrona de Caldes, fa servir la llum d’una comunitat energètica d’Electra Caldense / foto: Griselda Escrigas

El febrer de 2024 farà cinc anys que el polític Joan Herrera, llavors director de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE), va ser al Museu de Ciències Naturals de Granollers convidat pels Federalistes d’Esquerres. Compartint taula sobre els reptes de l’Agenda 2030 amb Montserrat Tura, exalcaldessa de Mollet, i Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi i ara també presidenta de la Diputació, Herrera va insistir al seu parlament en conceptes com comunitats energètiques locals o autoconsum col·lectiu. A bona part del públic present allò els sonava a ciència-ficció. Encara ni s’ensumaven els sotracs de la postpandèmia ni la Guerra d’Ucraïna, però ja llavors només Malta i Xipre tenien un rebut de la llum més car que Espanya a la UE i, amb aquesta llosa a sobre, es tractava d’arrencar una transició energètica per anar deixant els combustibles fòssils.

Al cap de cinc anys, sembla que el que avançava Herrera va fructificant al Vallès Oriental. La comarca té més de 8.000 instal·lacions d’autoconsum –encara que només 68 siguin d’autoconsum compartit– i comunitats energètiques locals (CEL), com la de Caldes, són referents al país. Però és que no es tracta només de penjar-se medalles o de sentir-se cofois per un lloc destacat en un rànquing. A tots els agents que hi participen (particulars, ajuntaments, petits i mitjans distribuïdors d’energia, instal·ladors, etc.) els està tocant la butxaca positivament, amb menys despesa a les factures o amb més comandes i encàrrecs a empreses i autònoms del sector. Es tracta, doncs, d’euros trinco-trinco, no només de reduir les emissions de CO2 contra el canvi climàtic.

El nou paradigma de l’energia busca situar la ciutadania al centre de tot. Hi ha una nova cultura en què la generació de llum a les teulades o la gestió de la demanda fomenta oportunitats de desenvolupament, ocupació i ingressos. Generació, subministrament, agregació i fins i tot distribució d’energia han deixat de ser el monopoli de grans empreses de l’Ibex. Benvinguda aquesta democratització d’un servei tan bàsic com el de l’energia.