Pep Garcia | 17:50
Opinió

Estem vivint un canvi de model econòmic on la indústria ha de jugar un paper clau per reconstruir les cadenes de valor

L’esperada baixada de tipus d’interès

El BCE ha rebaixat els tres tipus d'interès oficial per primer cop els darrers anys
El BCE ha rebaixat els tres tipus d’interès oficial per primer cop els darrers anys / foto: Nico Kaiser

El Banc Central Europeu (BCE) ha rebaixat, per primer cop en els darrers anys, els tres tipus d’interès oficials en 25 punts bàsics. Una reducció que suposa deixar el tipus d’interès de les operacions principals de finançament en el 4,25%, el tipus de la facilitat de dipòsit en el 3,75% i el tipus de la facilitat marginal de crèdit en el 4,5%. Cal recordar que aquesta situació de tipus alts s’ha mantingut durant tant de temps per poder fer front a una inflació disparada que va arribar a estar per sobre del 10%. Per això, Christine Lagarde, presidenta del BCE, va afirmar a la darrera compareixença que les pròximes reduccions de tipus aniran lligades a la inflació i que serà necessari tenir dades en cada moment per saber si es podrà realitzar una nova baixada.

 

La decisió és una molt bona notícia per a l’economia i per a la millora de les expectatives de creixement a la zona euro. Tot i no ser encara en l’objectiu d’inflació del 2%, la situació per a moltes pimes i microempreses és difícil amb els interessos dels crèdits tan alts. No obstant això, s’espera que les següents baixades de tipus d’interès no es facin de manera immediata. La previsió és que de cara a final d’any es produeixin una o dues reduccions més de tipus, cosa que deixaria el tipus d’operacions principals de finançament al voltant del 4%.

 

Un dels objectius primordials que persegueix el BCE amb aquesta baixada de tipus és generar un impacte directe en l’economia. Les empreses necessiten endeutar-se per poder invertir, però no ho poden fer si es mantenen tipus tan alts. Per tant, aquesta mesura econòmica hauria de permetre tenir crèdits més barats, de tal manera que les organitzacions puguin fer front a noves inversions rendibles.

 

A la vegada, la baixada de tipus també té un efecte en les economies familiars que estan endeutades en hipoteques a tipus d’interès variable. Una baixada de tipus reduirà els interessos que paguen per les hipoteques i, per tant, millorarà el poder adquisitiu de moltes famílies. Això hauria de tenir un efecte favorable en el consum.

 

A banda d’això, les empreses i les famílies no notaran un canvi immediat amb aquesta baixada de tipus d’interès que ha fet el BCE. Les condicions que tindran les pròximes setmanes per demanar un crèdit seran molt similars, ja que hem de tenir en compte que el mercat financer té una petita demora a l’hora d’aplicar les reduccions. Algunes estimacions apunten que aquestes baixades es començaran a notar a partir de l’últim trimestre de l’any.

 

Situar els tipus d’interès 25 punts bàsics més baixos ajudarà les empreses, no n’hi ha cap dubte. Amb aquest nou escenari econòmic, les organitzacions podran planificar d’una manera més clara el seu finançament. A més, està previst –com ja s’ha comentat– que en un futur no gaire llunyà la reducció de tipus d’interès continuï, de tal manera que les empreses podran demanar nous crèdits i tornar a ritmes d’inversions més similars als que teníem abans de la pandèmia.

 

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha manifestat recentment que el BCE té marge per anar baixant els tipus d’interès gradualment fins a situar-los al 2,5% el darrer trimestre de 2025. Aquest seria un escenari molt positiu per a l’economia europea, però haurem d’anar veient com evoluciona la inflació i si aquestes baixades de tipus previstes es poden fer efectives realment.

 

El BCE, en la darrera reunió, va revisar el creixement econòmic esperat per a la Unió Europea. Segons les dades oficials que va oferir aquesta institució, s’espera que el creixement econòmic augmenti fins al 0,9% el 2024, l’1,4% el 2025 i un 1,6% el 2026. Això sí, totes aquestes dades dependran de manera directa del control que es mantingui sobre la inflació, ja que encara no som al punt desitjat del 2%.

 

La notable pujada de tipus per combatre la inflació ha tingut un impacte negatiu d’alentiment de les principals economies europees, com Alemanya, França i Itàlia, que són, a la vegada, els principals destins de les exportacions catalanes. Tot i l’estancament econòmic d’aquests principals mercats, les nostres exportacions van superar per primera vegada la xifra dels 100.000 milions d’euros el 2023, un 6,1% més que l’any anterior. Una recuperació econòmica de la zona euro seria una molt bona notícia per a l’economia i permetria continuar incrementant les nostres exportacions.

 

Vivim un canvi de model econòmic en el qual la indústria ha de jugar un paper clau per reconstruir les cadenes de valor. La transició energètica ens obliga a una transformació tecnològica que ha de tenir els següents elements clau de competitivitat: sostenibilitat, digitalització, innovació i indústria 4.0. Aquestes grans transformacions requereixen fortes inversions per part de les empreses. Per això és molt important que baixin els tipus d’interès, es millori l’accés als crèdits –especialment per les pimes– i s’incrementin les inversions.

 

Les inversions en innovació i desenvolupament, així com les orientades a la millora de l’eficiència i la productivitat, són essencials per augmentar la competitivitat del nostre teixit econòmic. Esperem, doncs, que es facin realitat els millors escenaris, que es controli la inflació i que el BCE pugui fer efectives les baixades de tipus previstes.