| 09:09
Opinió

Josep Pujadas, president de la Fundació Balonmano Granollers

BMG, 75 anys: retrobament i orgull

Dilluns al matí. Cafè al bar-restaurant La Troca de Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Puntual a la cita, Josep Pujadas Maspons (Granollers, 1954) llueix –la pandèmia obliga– una mascareta del Balonmano Granollers (BMG). Jubilat, és el president de la Fundació BMG. Com ja és ben sabut, Pujadas ha estat lligat a la vida política de Granollers. Impossible de resumir en aquest espai la seva prolífica activitat en aquest camp. Els convido a llegir l’àmplia biografia que d’ell ofereix la web .

En tot cas, seria injust no fer una mínima referència al seu passat polític. Nascut al barri de Sant Miquel al si d’una família treballadora, Pujadas va estudiar a l’Escola Pia i va cursar la carrera d’Enginyeria (1970-1975). Entre 1976 i 1981, va ser professor de l’EMT. Membre fundacional del PSC, el 1979 va entrar a l’Ajuntament en substitució de Joan Martí Torres. El 1986 va accedir a l’alcaldia en substitució de Rafael Ballús. Després de guanyar les eleccions de 1987 i 1991, el 22 de maig de 1992 va ser desbancat de l’alcaldia a través de la moció de censura que va protagonitzar el regidor trànsfuga Manuel Nériz. La difícil situació política del moment va acabar el 1996 amb un pacte en el qual van participar CiU, PSC i ERC. Pujadas va tornar a ser alcalde entre el desembre de 1996 i l’octubre de 1998. Restituït en el càrrec, es va tornar a presentar com a candidat del PSC i va guanyar les eleccions de 1999 i 2003. El gener de 2004 va deixar el càrrec en mans de Josep Mayoral en ser nomenat director general de Serveis del Departament de Cultura, i el setembre va passar a ser responsable de Projectes i Promoció del MNAC, treball que ha desenvolupat fins la recent jubilació.

Tancat el parèntesi polític obrim la finestra de l’handbol. És president de la Fundació BMG des del novembre de 2005, en què va substituir Pere Lleonart, i presideix el club des de finals de 2011, quan va agafar el relleu de Juanma Pérez Ortiz. Des d’aleshores, la seva junta ha hagut de fer front a la “delicada i insostenible situació econòmica, social i institucional” que tenia el BMG, amb un deute de més d’un milió d’euros. La presentació d’un concurs de creditors i l’impuls d’un pla de viabilitat a 10 anys estan servint “per ressituar el club allà on per història li correspon”, insisteix. Amb més de mig milió d’euros de deute encara, la coronacrisi no els ho està posant gens fàcil. Tot i això, el BMG llueix dades esportives de rècord: “Amb 1.500 socis i 30 equips, és l’únic club de l’Estat, i segurament dels pocs d’Europa, que compta amb un equip masculí i un altre de femení a les categories principals.”

Tots aquests detalls seran ben presents els propers mesos quan es reiniciïn els actes previstos amb motiu del 75è aniversari. Ja se n’han fet uns quants, com ara dos partits especials i la col·locació d’una placa commemorativa al Palau. El proper 2 de desembre es presentarà al cinema Edison el documental Orgull BMG!, produït per VOTV amb direcció i guió d’Eloi Vila, producció executiva d’Albert Jordana, realització de Marc i Oriol Guanyabens, producció de Susanna Cabiscol, documentació de Miki Güell i música original de Ramon Solé. Més coses. El dia 17 és prevista la inauguració al Museu d’una exposició sobre la història del club, i l’abril del 2021 és gairebé segur que estarà a punt per presentar el llibre sobre l’entitat que ultimen els periodistes Karles Torra i Donat Putx, amb la col·laboració de Paton Ferrer (fotografia) i Jaume Viver. Totes aquestes iniciatives –com la creació de l’Espai BMG al Palau– han de servir “per aconseguir el retrobament dels qui en un moment o altre han format part de l’entitat i per reafirmar el nostre orgull com a club”, diu Pujadas.

Algunes fites importants per al president Pujadas: el compromís amb els pares i mares dels jugadors per fomentar els valors esportius, cívics i socials; l’aposta per l’equip de jugadors discapacitats; iniciatives com la Granollers CUP i l’agraïment als patrocinadors i a l’Ajuntament per la seva ajuda. Amb la vista posada en el Campionat del Món Femení del 2021 en què Granollers tindrà un paper destacat, Pujadas vol agrair igualment “el suport dels socis” i l’ajut que rep “per part de tots els companys de junta de la Fundació i del BMG”.

Josep Pujadas, que ara pot gaudir de debò de la seva afició a caminar, està casat amb Teresa Maria Ferrer. El matrimoni té tres fills (en Martí, de 38 anys; l’Helena, de 32, i la Júlia, de 27) i dos nets (en Claudi i l’Otto).