Cal desjudicialitzar la baralla de l’Escola Can Vila
El Tribunal Superior de Justícia (TSJC) ha desestimat les mesures cautelars sol·licitades per l’Ajuntament de Mollet perquè fos la Generalitat qui es fes càrrec de la despesa que suposa la instal·lació d’uns nous mòduls per als alumnes de l’escola d’educació especial Can Vila. Tal com informa EL 9 NOU en aquesta edició, aquests mòduls ja estan apunt i del cost se n’ha fet càrrec l’Ajuntament, amb una despesa d’uns 700.000 euros. Costa d’entendre, doncs, per què dues administracions s’estan discutint als jutjats.
Cal remuntar-se a bastant temps enrere per entendre l’origen de la picabaralla. L’escola per a persones amb diversitat funcional –el que abans s’entenia com a discapacitat– va néixer el 1971 amb el nom d’Àngel de la Guarda, al barri de Plana Lledó de Mollet. El 1979 es va traslladar on és ara, en terrenys de Gallecs expropiats per l’Estat, i va ocupar una antiga casa de colònies, després de pactar-ho amb el Ministeri de Foment, propietari llavors de l’espai. A continuació, la titularitat de tot Gallecs –Can Vila inclòs– va passar a l’Institut Català del Sòl de la Generalitat. Des del 2017, Can Vila forma part de la Xarxa d’Escoles Municipals d’Educació Especial, sota el paraigua de la Diputació, amb vuit centres més. A hores d’ara, Can Vila forma uns 160 alumnes de 3 a 21 anys de 24 municipis. Qui s’ha de fer càrrec de les despeses estructurals que va tenint una escola cada vegada més envellida? La Generalitat insisteix que, si és municipal, ha de fer-ho l’Ajuntament. I l’Ajuntament defensa que els terrenys són de l’Incasòl –o sigui, de la Generalitat– i que és un equipament que transcendeix Mollet, ja que dona servei a famílies de tres comarques (el Vallès Oriental i l’Occidental i el Barcelonès).
Cal posar fi d’una vegada al debat burocràtic d’aquests mesos sobre l’escola Can Vila i cal, sobretot, desjudicialitzar-ho. Generalitat i Ajuntament, i potser també els consells comarcals dels dos Vallès, han de seure a una taula i han d’acordar les fórmules que assegurin la viabilitat de Can Vila d’ara i del futur, d’acord, òbviament, amb la seva comunitat educativa de famílies i formadors.