| 09:09
Opinió

És molt decebedor que a la comarca només hi hagi 67 llistes comandades per dones. O sigui, només el 29% del total

Calen més dones liderant les llistes electorals

EL 9 NOU publica a la seva edició de paper d’aquest divendres els noms dels membres de les 227 llistes que es presenten a les eleccions municipals del 26 de maig al Vallès Oriental i als pobles que ara formen part del Moianès. Es tracta de 3.345 candidats –no s’hi compten els suplents– que concorren als comicis per administrar, en primer lloc, ajuntaments i, a posteriori, consells comarcals i diputacions. Amb l’excepció dels partits que han presentat gent que res té a veure amb el poble i mantenen el trist fenomen de les llistes de paracaigudistes, són 3.345 candidats que han fet un pas endavant perquè s’estimen els seus municipis i tenen idees i projectes per millorar o mantenir les condicions de vida dels seus veïns. Són l’avantguarda de la democràcia davant l’evidència que la municipal és la política que es fa més a prop dels electors.

Un cop reconegut aquest compromís amb les institucions locals i el sistema democràtic, cal obrir una reflexió urgent sobre el paper que s’està reservant a les dones a la política municipal. És molt decebedor que a la comarca només hi hagi 67 llistes comandades per dones. O sigui, només el 29% del total. Genera impotència que a municipis com Cànoves i Samalús, Castellcir, Castellterçol Fogars, Gualba, Montmeló, Sant Feliu de Codines, Santa Maria de Palautordera, Tagamanent o Vilalba Sasserra no hi hagi cap ni una dona amb la possibilitat d’arribar a alcaldessa perquè cap dels partits ha confiat en elles per encapçalar una llista. El colpidor sostre de vidre a les dones, que les condemna a salaris més baixos o a no arribar a les direccions d’empreses i organitzacions, es constatarà quatre anys més als ajuntaments vallesans sigui quin sigui el resultat del diumenge d’eleccions.

Pel seu nivell d’exigència, la política local és difícil i complicada. No és pas un camí de roses. Però les dones han de culminar el procés d’apoderament iniciat des de fa uns anys amb celebracions del 8-M multitudinàries i els homes han de fer un pas enrere conscients que la seva situació preeminent és fruit d’un sistema discriminatori que s’ha de corregir.