Canovelles, un poble mil·lenari amb vestigis de fa més de 6.000 anys
Recentment Canovelles ha declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el jaciment neolític de Ca l’Estrada, i ja fa mesos que s’està treballant per categoritzar dos espais més: la Domus d’Olivet i el santuari de Bellulla. Aquests béns se sumaran a Can Colomer i a l’església de Sant Fèlix, ja declarats BCIL fa uns anys. Però més enllà d’aquesta categoria de protecció patrimonial, el fet destacable és que Canovelles és un municipi molt ric en patrimoni, situat estratègicament en un lloc de pas, on s’hi han establert comunitats des de fa milers d’anys, i capaç d’explicar el decurs de la història.
A Canovelles ja sabíem que érem un municipi mil·lenari –els primers documents en què apareix el nom de Canovelles daten de l’any 1008–, però és que des de fa uns anys hem sabut que la història del nostre poble es remunta, com a mínim, al neolític. Justament a la zona a tocar de la ronda Nord, en un dels accessos principals del municipi i per on molts de nosaltres transitem cada dia, es van establir les primeres comunitats de pastors i agricultors. És extraordinari. Sovint no valorem allò que tenim a casa. I ja se sap que “ningú és profeta a la seva terra”, però cal que fem un esforç i valorem el que tenim com és degut. És per això que ara el gran repte consisteix a donar a conèixer aquest patrimoni i posar-lo a l’abast de les persones.
Hi ha molts pobles arreu de Catalunya amb restes medievals, romàniques, romanes o ibèriques, per citar alguns períodes, però existeixen ben pocs indrets amb restes neolítiques tan ben conservades com les que es van trobar a Ca l’Estrada 2. Segons els arqueòlegs que van treballar a la zona durant la intervenció arqueològica, el jaciment neolític de Canovelles només és comparable amb el que es va trobar a la Draga de Banyoles. Hi ha molt pocs vestigis d’aquest període de la humanitat i, encara menys, tan ben conservats com el paviment de les cabanes neolítiques construïdes fa prop de 6.000 anys [a la imatge d’aquest article]. Segurament pocs municipis arreu del sud d’Europa poden dir que disposen de restes similars. Així, els veïns de Canovelles, i per extensió els habitants del Vallès Oriental, disposem d’un tresor enorme.
Ara el repte consisteix a fer visitable aquest tresor! Des de l’Ajuntament de Canovelles estem treballant per aconseguir museïtzar les troballes actualment conservades al soterrani de l’escola Els Quatre Vents. El projecte preveu l’actuació al soterrani, que es vol convertir en un espai visitable, i al vestíbul del centre educatiu, on s’instal·larà la reproducció d’una de les cabanes. Però la intenció és no parar aquí. Cal fer un pas més i treballar per la creació d’un parc arqueològic que recreï la vida al neolític i ens permeti entendre el nostre passat.
I també en aquest sentit, estem treballant en diverses línies d’actuació, que van des de la promoció de la recerca històrica, que inclou el treball que està fent l’historiador Joan Garriga sobre el santuari de Bellulla convertit en l’Hospital de Gernika, a la protecció de diversos espais del municipi, passant per la recuperació de la memòria oral o la realització d’entrevistes als més grans del nostre poble.
Conèixer el nostre passat és imprescindible per entendre qui som i d’on venim. La història configura el nostre patrimoni cultural, molt vinculat a la diversitat i la convivència. La nostra obligació és conèixer la nostra herència, estimar-la i transmetre-la a les generacions futures. Siguem ambaixadors de Canovelles, dins i fora del nostre municipi!