| 10:42
Opinió

La desafecció per la política creix, els partits tenen cada cop menys militants o associats

Canvis a la política local i desafecció política

El context no ajuda: la ressaca de la pandèmia, la baixada del suflé independentista o el desprestigi de la política. Quan falta menys d’un any per les eleccions municipals, els partits polítics tenen alguns problemes per trobar candidats per encapçalar les llistes electorals i, sobretot, per formar part d’alguna. La desafecció per la política creix, els partits tenen cada cop menys militants o associats i a les assemblees acaben essent sempre els mateixos. Tot i que la política municipal hauria de ser la que generés més interès per part de la ciutadania, perquè és la més propera i on les decisions que es prenen tenen resposta directa en el dia a dia de la gent, malauradament no passa. Els partits busquen que la gent s’impliqui, que canalitzi les crítiques des del sofà amb ganes de transformar des de dins tot allò que cregui que es pot millorar.

Hi ha molts assumptes que marcaran l’agenda local els propers anys i que seran també el nucli de la campanya electoral del 2023. El de la seguretat n’és un, perquè preocupa i genera debat i malestar. També el de l’habitatge, tant per les dificultats de trobar-ne d’assequible per part dels joves o dels menys afavorits com pel maldecap de les ocupacions, que generen alarma social i problemes de convivència. La pandèmia ha incrementat la consciència mediambiental i en aquest àmbit caldrà que els ajuntaments prenguin decisions valentes. Per exemple, amb la recollida de les escombraries. Cada cop serà més car portar els residus als abocadors i cal l’aposta per sistemes, alguns d’ells disruptius com el porta a porta, perquè el sistema sigui sostenible mediambientalment, però també econòmicament. També s’obligarà els municipis més grans a reduir la circulació de vehicles més contaminants amb zones de baixes emissions o caldrà apostar de forma decidida per energies alternatives i regular la instal·lació de parcs solars.

A la primera i segona ciutat del Vallès Oriental, Granollers i Mollet, els ara exalcaldes socialistes Josep Mayoral i Josep Monràs s’han retirat de primera línia i han agafat el relleu Alba Barnusell i Mireia Dionisio. És un canvi gens menor per la seva condició de dones i gent jove, un canvi que hauria de fer evolucionar per força la política local amb noves idees i noves maneres de fer.