| 11:21
Opinió

Eudardo Abarca i Valenzuela, dibuixant i il·lustrador

Captivat pels personatges de la festa

Dimarts al matí. Cafè amb Eduardo Abarca i Valenzuela (Córdoba, Argentina, 1955). Una vegada més, tinc el plaer de veure els últims treballs que ha fet de la festa major de Blancs i Blaus. Els darrers anys l’ha dibuixada i pintada i ha fixat el seu pinzell en el màgic imaginari festiu (personatges singulars i bestiari en general) que les colles han creat des de 1983 fins ara. El resultat –que ha mostrat en diverses exposicions– és més que sorprenent. Com sorprenent és també el llibret Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers que va presentar ara fa dos anys amb la col·laboració de Paco Cruz, Paco Asensio i la Colla Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers. El volum ofereix informacions concretes sobres els gegants Cosme i Damiana, i Plàcida i Esteve; sobre els capgrossos el Bailo, la Lluna i el Sol, en Pepep de la barretina, l’Amadeu, l’Arcadi, la Cinta, Pep Pagès, el Xino, la Vella del Portalet, la Rosa de l’Encant, en Groucho Marx, la Lola, en Mustafà…

Com ja és sabut, la festa major de Blaus i Blancs estarà supeditada per segon any –i de quina manera!– pels protocols que estableix la pandèmia de la Covid-19. Sinònim de participació, carrer, gresca, colles, actes, personatges, bestioles, competició, trobades, balls, rajolers i mil coses més, la festa, que comença oficialment aquest dissabte 21 d’agost i es perllongarà fins el diumenge 29, es farà “adaptada a la situació epidemiològica”. Això vol dir, malauradament, no només l’eliminació dels actes de competició, sinó també l’absència al carrer d’un bon nombre de personatges i bèsties en general, elements festius prou coneguts per petits i grans.

De l’ampli, divers i ric espectre polièdric de la festa major de Granollers, l’artístic m’agrada especialment. Des de 1983 fins ara, Blancs i Blaus han creat un ingent imaginari de celebritats que ha estat documentat i recreat, amb èxit, per dibuixants, cartellistes, il·lustradors, fotògrafs, artesans… En aquest sentit, l’aportació d’Eduardo Abarca resulta més que interessant. Convertits en elements didàctics i pedagògics –no hi ha nen o nena a Granollers que no se sàpiga de memòria uns quants noms dels personatges més representatius de la festa major–, els seus treballs són més que uns simples dibuixos. A ningú no se l’hi escapa que tant els personatges com tot el marxandatge que es crea al voltant de la festa constitueixen una excel·lent targeta de presentació del patrimoni de la ciutat. Davant d’això, l’Ajuntament potser hauria de procurar, en la mesura d’allò possible, apostar fermament per la divulgació del tresc que fan els artistes en aquest camp. Conscient que em puc deixar algú, a vola ploma recordo la magnífica labor realitzada als anys 90 del segle passat pel pintor Antoni Granja Llobet amb una carpeta de figures que és tota una relíquia. En el camp de la fotografia, professionals i aficionats com Pere Cornellas, Toni Torrillas, Antonio Alcalde, Esteve Gironella, Xavier Solanas, Ramon Ferrandis, Griselda Escrigas, Josep Garcia, Jordi Ribó, Juan Tejero, Juan Carlos Casado i Josep Casasnovas han fet grans aportacions. En el camp de la creació, la majoria dels gegants i capgrossos de la ciutat han sortit del prestigiós taller Sarandaca de Ramon Aumedes. Altres propostes [llegiu el Vet aquí! de la setmana vinent dedicat a les artesanes de la fusta Eva Canal i Sílvia Sulé] sumen també valors artístics a l’imaginari festiu.

La majoria d’artistes que s’han apropat a la festa major de Granollers ho han fet a través dels seus estils diferenciadors, però tots ells intenten, com explica Eduardo, “arribar fins l’ànima de la festa”. Dibuixant de carrer, espai on se sent especialment còmode, diu: “Des d’una altra mirada, crec que els personatges i les bèsties haurien de tenir més protagonisme durant l’any i no centrar-se només en els dies de la festa major.” El dibuixant i il·lustrador pensa que “tots els personatges festius són l’ànima dels municipis i elements patrimonials importants de pertinença i diferenciació”. Aquests dies, Abarca ultima la creació d’una quinzena de puzles de diverses figures. Sempre amb un munt de projectes i idees dins les seves carpetes, Abarca també fa targetes pop-up, mapes il·lustrats i personalització de marxandatge per a municipis basats en els seus dibuixos. El mes de setembre participarà en un projecte de mapa il·lustrat de monuments per a una ciutat de França.