| 13:27
Opinió

Marta Bretcha, farmacèutica

Confiança i atenció personalitzada

Dimarts al matí. Cafè a la fleca i pastisseria Espai Pa. Marta Bretcha Forns (Granollers, 1964) arriba puntual a la cita. Com a resultat de les limitacions a què obliga la pandèmia, costa trobar cap bar obert. No és el cas de la farmàcia que ella regenta des del 2001 al número 29 del carrer Joan Prim de Granollers, oberta des de les 9. Aquest any estan de celebració, ja que es compleixen 20 anys des que va decidir, juntament amb el seu germà Joan, fer el relleu de la Farmàcia Rahola, una de les més antigues de la ciutat.

Ampliada i feta la corresponent rehabilitació de l’antiga farmàcia, la nova conserva encara un antic mostrador de fusta. Un repàs per l’hemeroteca de l’Arxiu Municipal ens permet situar els inicis de la Farmàcia Rahola cap als anys 20 del segle passat. Regentada per Ignacio Xifré, va ser comprada el 1923 per Sebastià Rahola Escofet i aquest se la va vendre al seu fill, Enric Rahola Quintana, el 1951. Hi ha poques anotacions biogràfiques dels Rahola farmacèutics, però se sap, això sí, que en Sebastià va ingressar el 25 d’octubre de 1942 al Cos d’Inspectors Farmacèutics Municipals, juntament amb Àngel Parera Novellas, Josep Marimón Garriga, Mariano Puig Rahola i Antoni Jonch Cuspinera.

I una anotació més: el 23 d’abril de 1948, l’Enric Rahola va formar part de la primera junta de govern de l’Associació Cultural d’Antics Alumnes de Segona Ensenyança, l’actual Associació Cultural. Durant un temps va exercir com a tresorer i la resta de la junta, presidida per Pere Canal Baliu, la formaven també per Antoni Jonch, Ramon Munné, Josep Verde, Antoni Marc Cladellas, Josep Oriol Montaña, Salvador Llobet, Josep Roure, Josep Ramoneda, Jordi Baulies i Mariano Puig Rovira.

Tornant del viatge al passat de la Farmàcia Rahola, el present de la Farmàcia Bretcha va arrencar el 2 de gener de 2001, quan va obrir les portes gràcies al projecte que la Marta i en Joan van iniciar junts. Fills de forners –els seus pares, Pere i Antonieta, van regentar el forn de la plaça Maluquer i Salvador fundat el 1925 per Joan Bretcha Marcillo a partir de la segona meitat del segle XX–, tots dos hi van treballar anys i tots dos es van implicar també en la posada en marxa de la farmàcia. Les felices circumstàncies es van convertir en adverses el 2010, a causa de la mort sobtada d’en Joan a 44 anys. Persona molt estimada a la ciutat pel seu activisme social i cultural, en Joan era casat amb Elisenda Torres i tenia dos fills.

Donada la nova situació i amb els pares ja traspassats, la família va decidir transferir els seus forns a l’empresari Josep Rius. “Va ser una decisió que ens va costar prendre, però estem molt satisfets per la continuïtat i impuls que els nous propietaris [ara amb el nom d’Espai Pa] han donat al negoci, recordant fins i tot el passat familiar del forn”, diu la Marta.

Després d’estudiar a l’Escola Cervetó, a l’Escola Vedruna i a l’Acadèmia Peñalver, la Marta es va llicenciar a la UB i durant uns anys va treballar a l’empresa LUCTA. D’aquests 20 anys al capdavant de la seva farmàcia destaca “la velocitat amb què han passat els anys” i la satisfacció de consolidar un projecte que no hauria estat possible sense la participació del seu germà, “sempre vitalista i emprenedor de mena”. La Marta no pot obviar les dificultats que viuen amb la pandèmia, “per això encara ens hem d’esforçar més per oferir una atenció personalitzada, informant i aconsellant els clients”. Amb una plantilla de cinc professionals, entre els quals el farmacèutic Jesús Romero, que hi és des del primer dia, Bretcha agreix “el suport de tot l’equip i la confiança dels clients, molts dels quals també ho eren de la Farmàcia Rahola”.

Com tantíssims altres farmacèutics de la comarca i el país, la Marta lamenta l’angoixa amb què van viure els primers mesos de la Covid en no poder facilitar a la gent els productes que necessitaven. “A hores d’ara, la situació ha millorat molt, però hem de continuar actuant amb responsabilitat”, afirma. Encara en plena crisi sanitària, convida la ciutadania a vacunar-se: “La vacuna és la llum!”

Casada amb el també farmacèutic Joan Girbau, que regenta una farmàcia al carrer del Sol de Canovelles des del 2005, el matrimoni té dos fills: en Marc, de 26 anys, i l’Anna, de 22. Sense gaire temps lliure, el que poc té el dedica a cantar amb la Coral Polifònica, que dirigeix Agustí Vidal, i a caminar.