| 09:09
Opinió

Isabel Alcalde, coordinadora de la Taula de Salut Mental de Granollers

Contra l’estigma social en salut mental

Dilluns al matí. Cafè a primera hora del matí al bar restaurant La Troca de Roca Umbert Fàbrica de les Arts amb Isabel Alcalde i Sastre (Granollers, 1957). Mestra de professió ja jubilada, des de fa gairebé dos anys és la coordinadora de la Taula de Salut Mental i Addiccions de Granollers (TSMAG), formada per institucions públiques i privades i entitats proveïdores del Vallès Oriental central i Baix Montseny que es posen a treballar juntes per tal d’ordenar i millorar la globalitat de l’atenció integral de les persones amb trastorns mentals i addiccions.

És un tema complex que la pandèmia de la Covid-19 ha aguditzat i que ha deixat al descobert –com havien estat denunciant entitats com la TSMAG–, un panorama més que preocupant pel que fa a la falta d’atencions i de recursos. La pandèmia ha fet possible la visualització d’una realitat que “necessita una intervenció intensiva i continuada”, assenyala. Com és el cas de moltes famílies, ella es va involucrar d’una manera especial amb aquesta causa a partir de l’esquizofrènia que pateix el seu fill des de fa uns quants anys. Casada amb Francesc Ventura i Riera, i mare de l’Arnau, de 35 anys, i l’Alba, de 33, sap perfectament “les grans dificultats que hi ha per tirar endavant i aconseguir els millors tractaments possibles”.

Les diferents taules de salut mental que hi ha arreu de Catalunya intenten implicar el major nombre d’agents socials. Assignatura pendent del sistema sanitari, la salut mental presenta més enllà dels números una realitat preocupant. “Una de cada quatre persones patirem al llarg de la nostra vida aquesta malaltia en les moltes variants que presenta: depressions, trastorns alimentaris, addiccions, etc.”, diu.

En el cas del Vallès Oriental són moltes les entitats que hi intervenen per pal·liar la difícil situació. La Taula de Salut Mental i Addiccions actua a partir d’un plenari on hi ha tots aquells agents que, d’una manera o altra, hi intervenen. La llista és ben representativa: Ajuntament de Granollers (Salut Pública, Educació, Serveis Socials, OTL, Guàrdia Urbana), ActivaMent, Activa’t, ASSIR Granollers, Consell Comarcal, Associació de Familiars El Far de la Garriga, Associació de familiars per la Salut Mental del V.O., Daruma, CAS Granollers, Germanes Hospitalàries Benito Menni, Fundació Lar, Fundació Tres Pins, Vivers de Belloc, Agència de Salut Pública, Intres, Mossos d’Esquadra, els hospitals de Granollers, Sant Celoni i Mollet, l’ICS, Equips d’Atenció Primària (EAP)… Per tal de fer conèixer totes les entitats i associacions que treballen en aquest camp, la Taula de Salut Mental i Addiccions ultima la publicació de la Guia de Recursos de Salut Mental – Vallès Oriental Central i Baix Montseny.

Entre els objectius a aconseguir, destaquen: incrementar el treball en xarxa de tots els agents implicats –entitats, familiars, professionals i serveis d’atenció a la salut mental i representants polítics–, facilitar l’accessibilitat als serveis, fomentar accions de lluita contra l’estigma, i promoure la creació de programes i serveis adreçats a la integració comunitària de les persones amb un trastorn mental i les seves famílies… La TSMAG fa diverses activitats al llarg de l’any per fer conèixer la realitat de la salut mental. Celebrat ja el Dia Mundial de la Salut Mental, aquest diumenge, dia 17, es farà la Caminada per la Salut Mental Granollers amb sortida i arribada a partir de les 10 del matí a la plaça Maluquer i Salvador. Convençuda del “llarg camí que encara ens queda per recórrer”, Isabel Alcalde demana “més ajuda a les institucions per tal que ajudin les persones i familiars que pateixen directament i indirectament els problemes que causen les malalties mentals i les addiccions”.

Jubilada després d’exercir durant més de 40 anys de mestra a l’Escola Pia, Granularius, el Centre de Recursos Pedagògics i l’Escola d’Adults, centre que va dirigir, la Isabel va ser regidora de Granollers per ERC als mandats de 2003 i 2007, en aquesta com a cap de llista. Amb bon record del seu pas per la política, valora positivament l’experiència tot i que lamenta “els interessos partidistes amb els quals s’actua”.

Arribat el final de l’article, no puc deixar d’esmentar el treball que, com a fotògrafa, va fer de joveneta al costat del seu pare, Antonio Alcalde, fotògraf amb el qual vaig tenir l’oportunitat de col·laborar i del qual servo un gran record.