Carme Ballús Molina | 17:25
Opinió

Lectures per fer aquí a prop, per Granollers i els seus voltants

De cap a la piscina

Ha arribat la calor desaforada i amb ella, les vacances per a qui se les pugui permetre. Si tenim la sort d’anar-nos-en de viatge, potser ens agradarà de llegir alguna història relacionada amb el lloc, com seria el cas de visitar Elizondo i endur-s’hi una novel·la de la Dolores Redondo, o anar a Grècia i llegir el relat autobiogràfic El passat no és un somni de Theodor Kallifatides, editat per Galàxia Gutenberg, que ens acostarà a l’Atenes governada per règims autoritaris. O ens podríem endinsar a les muntanyes de l’interior de Sardenya, lluny de les platges color maragda, tot seguint la impressionant història de la tradició femenina d’ajudar a ben morir contada per Michela Murgia a L’acabadora. (Es pot trobar, en català, a la col·lecció Labutxaca de Grup 62).

Però l’estiu és llarg, la inflació es desboca i les butxaques –les nostres– potser només ens permetran volar amb la imaginació. I ara jo, com a lectora empedreïda, m’enfilo al trampolí per llançar-me temeràriament de cap a la piscina de les recomanacions i compartir amb vosaltres possibles lectures per fer aquí a prop, per Granollers o els seus voltants. Som-hi. Per començar de la manera més nostrada, podem asseure’ns a l’ombra de la Porxada i gaudir d’un recull de contes que, a causa de la pandèmia, va passar un xic desapercebut perquè va néixer la primavera del 2020, just quan ens confinaven. Es tracta de Granollers: setze històries d’una ciutat, editat per Editorial Alpina a la seva col·lecció Marcòlic.

Un lloc ideal per dedicar una estona a la lectura pot ser al parc del Falgar de les Franqueses, cap al tard, contemplant el llac i els ànecs, asseguts en un banc dels que l’envolten. És un entorn idíl·lic en el qual jo recomanaria alguna lectura que trenqués tanta placidesa i ens endinsés per camins més perillosos i divertits, els del mal, l’enginy i l’humor negre. Si sou amants de la novel·la, us pot anar com anell al dit Morir-ne disset, de Sergi Belbel, editat per Edicions Proa. Si teniu tirada cap als contes, recolliu Les males herbes, d’en Jordi Masó, editat per Males herbes. No us en penedireu.

Potser sou d’anar cada matí a la piscina municipal del vostre poble. Si és el cas, agafeu sense manies un bon totxo entretingut, tipus la darrera novel·la de Joël Dicker, El cas Alaska Sanders, editat per La Campana. Us farà barrinar el cap i això és bo sempre, però molt més quan les altes temperatures ens duen a un estat de desert mental que cal eixorivir com sigui.

Enmig del tragí de la ciutat, de les cues per trobar lloc a una taula de l’orxateria o del neguit a la sala d’espera del metge, poesia. Poesia, brevetat, calma. En aquesta situació jo us recomanaria llegir Feliç, de Nicolau Dols, un dels breus i deliciosos poemaris publicats amb tanta cura per Godall Edicions.

I si les visions de la ciutat us cansen, ja esteu tips de morts ni que siguin de ficció, la poesia us embafa, la novel·la del Dicker us ha posat el cap com un timbal i teniu ganes de llegir alguna cosa que us faci sentir que us allunyeu de les misèries del país i esteu en èxode cap a una terra on sereu més lliures, llegiu Junil a les terres dels bàrbares, de Joan-Lluís Lluís, publicat per Club Editor.

Que tingueu un bon estiu i, siguin aquestes o unes altres, pugueu fer bones lectures en un entorn plaent.