| 09:09
Opinió

Marina Garrell i Traveria, presidenta d'Amics de la Unió

Del carrer de les Travesseres al món

Dimarts al matí. Cafè al Forn de Ca L’Espinasa. Conversa amable amb Marina Garrell i Traveria (Granollers, 1957), presidenta de la Societat Coral Amics de la Unió. El motiu, la recent presentació de la nova temporada 2021/2022 de l’Escola de Música Amics de la Unió. Com ja és ben conegut, l’Escola de Música va néixer com una secció de la Societat Coral Amics de la Unió en uns moments en què la centenària entitat claveriana del carrer de les Travesseres passava per moments complicats. Amb una resistència numantina, el Cor d’Homes i la Coral Mixta van aguantar fins que uns quants membres de la junta, entre els quals el president Gabriel Buixò i el secretari Josep Garrell, van fer un pas endavant per mantenir viva l’entitat.

La solució va venir de la mà dels germans Josep i Joan Vila i de Neus Bermúdez, tots tres vinculats a la societat. Passats 25 anys, l’Escola de Música Amics de la Unió, dirigida pels germans Vila, és un referent dins i fora de Catalunya. Per a Marina Garrell això demostra l’encert de la decisió: “És un fet del qual parlo sovint amb Gabriel Buixò. Coincidim en la felicitat de veure la quantitat de nens i joves de diferents edats que aprenen i gaudeixen de la música a la nostra entitat.” Com ja és ben conegut també, els hereus de Can Mariano compten per èxits –amb importants guardons aconseguits arreu– les seves actuacions.

A les portes de la commemoració del 145è aniversari de la Societat Coral Amics de la Unió, sorprèn encara recordar com van ser els inicis de l’Escola de Música. L’any 2002, Josep Vila deia: “Vist des d’ara, sembla impossible que algú pogués confiar en un projecte d’escola que no tenia unes infraestructures preparades, ni material, ni pianos; que començava amb una sabata i una espardenya.” Avui, els números són ben diferents. Els 25 alumnes i cinc professors del curs 1996/1997 presenten xifres molt superiors en les tres escoles de Granollers (540), Llinars (294) i Dosrius (25). I la quantitat va estretament lligada a la qualitat de cadascuna de les formacions de l’escola. Sempre innovant, l’Escola de Música Amics de la Unió presenta cada any noves propostes. I enguany, una novetat: el Cor Jove s’estrena com a formació resident al Teatre Auditori de Granollers, i consolida així una trajectòria creixent.

Juntament amb Veus-Cor Infantil Amics de la Unió i el Cor de Cambra preparen fins a sis produccions. Més enllà de Granollers, pujaran als escenaris més importants de Barcelona. Aquesta temporada col·laboraran fins a tres vegades amb el Gran Teatre del Liceu: en una versió escenificada del War Requiem de Britten, al Conte de Nadal d’Albert Guinovart per cinquè any consecutiu i a l’òpera de Txaikovski La Dama de Piques. L’Auditori acollirà A Ceremony of Carols, una producció que es va estrenar l’any passat i, de l’altra i en col·laboració amb la JONC, Somnis de Músic, que reivindica la joventut.

Finalment, també visitaran el Palau de la Música Catalana per interpretar-hi l’obra d’encàrrec El Messies, d’Albert Guinovart. Acostumats a recórrer Europa, les veus granollerines pujaran als escenaris de la Philarmonie de Luxemburg (Luxemburg) i al Rencontre Internatinale de Cheurs Jeunes de Persan (França).

En repassar el programa, Marina apunta altres concerts que són molt importants per a ella “en la mesura que mantenen viu l’esperit social que va distingir la Societat Coral Amics de la Unió i que l’Escola de Música ha fet també seus”. Es refereix als valors que traslladen als alumnes i a unes quantes activitats benèfiques com el concert de Santa Cecília, els divendres musicals, la vetllada musical de professors, les nadales solidàries, etc.

Tots aquests aspectes van fer que la Societat Coral fos distingida el 2018 amb el Premi Josep Anselm Clavé “per la trajectòria i transformació de l’entitat”. Orgullosa d’haver viscut des de petita i des de dins aquesta llarga trajectòria a la qual els seus pares, Josep i Dolors, es van dedicar amb cos i ànima –en dono fe–, la Marina compta amb l’ajuda i la col·laboració en la junta directiva de Dolors Isart, Anna Vilalta, Anna Baylach, Anna Nogueras, Marta Balde, Pasqual Moreno i Josep Vila.

Recentment jubilada després de treballar des de 1988 a l’Àrea Bàsica de Salut de la Garriga, està casada amb Salvador Clot, amb qui té dues filles: l’Anna, de 33 anys, i la Marta, de 26.