Editorial EL 9 NOU | 13:54
Opinió

Els usuaris són els principals afectats pels dèficits del sistema i han de tenir un paper actiu

El control ciutadà a les línies de Rodalies

Una de les trobades del grup de treball de Salvem R2 Nord a Cardedeu
Una de les trobades del grup de treball de Salvem R2 Nord a Cardedeu / foto: Salvem R2 Nord

La situació del transport amb tren al Vallès Oriental és un reflex de la precarietat que afecta el conjunt de la xarxa de Rodalies de Catalunya. Els incompliments horaris, la massificació als combois i les infraestructures envellides i deficients han esperonat accions per part de les administracions, cert, però de retruc també una més gran implicació ciutadana en la gestió d’un servei que és essencial. A les entitats d’usuaris de la línia R3, com Perquè no ens Fotin el Tren, ara s’acaba d’afegir Salvem l’R2 Nord.


El Vallès Oriental ha crescut en població els darrers anys i l’oferta ferroviària no ha evolucionat al mateix ritme. Municipis com Mollet, Granollers o Sant Celoni pateixen a diari la freqüència insuficient de trens, sobretot les estacions al nord de Granollers Centre, on els caps de setmana només hi ha un tren per hora. A més, els viatgers denuncien problemes recurrents com l’anul·lació de trens sense avís previ, incidències constants sense informació clara i estacions sense uns estàndards mínims d’accessibilitat i comoditat.


Davant d’aquest reguitzell de maldecaps, iniciatives com la plataforma Salvem l’R2 Nord són un exemple inspirador del poder transformador de la societat civil. La plataforma pot canalitzar el malestar dels usuaris i convertir-lo en una veu col·lectiva capaç d’interlocutar amb les administracions. Salvem l’R2 Nord proposa incrementar les freqüències, garantir el compliment dels horaris i invertir en la infraestructura. Això ajuda a demostrar que el control ciutadà sobre el transport públic no només és legítim sinó necessari. Els usuaris són els principals afectats pels dèficits del sistema i han de tenir un paper actiu en les prioritats i en la supervisió de les mesures que s’adopten. La creació d’un espai de diàleg entre plataformes ciutadanes, ajuntaments, la Generalitat, Renfe i Adif pot ser clau per garantir un servei més just i eficient. El transport públic és una de les peces clau per construir un futur sostenible. El Vallès Oriental no pot acceptar cap pas enrere ni permetre continuar sent una comarca maltractada quan vol moure’s amb tren.