| 11:51
Opinió

El pla estratègic del Circuit de Barcelona-Catalunya dibuixa el camí, però encara amb traçat gruixut i sense concrecions

El futur del Circuit ha de ser més industrial

El pla estratègic del Circuit, presentat dilluns passat, és un exercici necessari d’actualització sobre el que ha de representar aquest equipament de referència. Les realitats de fa 30 anys, quan es va posar en marxa l’equipament, han variat. En la segona dècada del segle XXI, la simple agregació de visitants a grans competicions per omplir, ocasionalment, hotels i restaurants és un model que, sense haver quedat obsolet, és incomplet. I també costós per a les administracions.

El model de grans competicions que arrosseguin públic i situïn, sense més, una localització al mapa té un valor afegit limitat. És necessari que la projecció que donen aquestes grans competicions sigui un al·licient per anar més enllà i atorgui la capacitat de generar un clima favorable per a la participació activa en la transició que viu i viurà el sector de la mobilitat. Davant d’aquesta realitat, es fa necessària una alineació del Circuit amb l’entorn immediat per treure profit d’aquesta oportunitat.

Els sectors empresarials al Vallès Oriental es mostren completament disposats a ser part activa a l’hora d’aprofitar aquesta oportunitat, però sense la complicitat de les administracions i del mateix Circuit per disposar d’equipaments clau en l’àmbit formatiu i en el de la recerca, tota aquesta predisposició corre el risc de no materialitzar-se.

El pla estratègic dibuixa el camí, però encara amb traçat gruixut i sense concrecions. L’eina a disposició per fer realitat aquesta participació activa en la transició cap a una nova mobilitat, el pla director urbanístic, ni tan sols hi apareix esmentat. A aquestes alçades, sis anys després de la seva aprovació, hi ha aspectes del pla que molt probablement siguin revisables, però cal la valentia, i també els recursos, perquè –amb retocs– l’execució dels aspectes més vinculats al desplegament industrial s’accelerin. Les oportunitats no esperen eternament.

El diàleg amb l’entorn es planteja com a essencial perquè el pla es desplegui i marqui un nou ritme per al Circuit, amb més aportació de valor. És desitjable per aconseguir que les oportunitats que s’obren acabin materialitzant-se pel bé general.