El llaç groc a l’ajuntament de Granollers
La majoria a l’Ajuntament de Granollers, formada pels 14 regidors del PSC i aquest cop amb el suport dels dos regidors de Cs, va rebutjar aquest dimarts la petició d’ERC, Junts per Granollers i Primàries de tornar a penjar el llaç groc que lluïa el balcó de l’ajuntament abans del llarg període electoral que han encadenat els comicis generals, municipals i europeus d’aquest 2019. Representaria, doncs, 16 postures contra el retorn del llaç groc i només 9 a favor. Res a dir contra una decisió democràtica dels nous electes locals, però difícil d’entendre per una part dels granollerins que entenia que l’equip plural i divers encapçalat per l’alcalde Josep Mayoral marcava la seva pròpia agenda al marge del que pogués dictar la direcció nacional o estatal del seu partit.
El govern socialista de Mayoral ha argumentat el seu rebuig perquè “el color groc es llegeix per una gran part de la ciutadania com un suport a les posicions independentistes” i perquè “ha perdut el caràcter més ampli i unitari amb què va començar”. I, en conseqüència, “per sumar voluntats, en aquests moments, creiem que és millor un balcó sense símbols”. És clar que hi ha qui entén el groc com un color independentista perquè també és evident que els polítics que continuen a presó preventiva o a l’exili són independentistes. Per això mateix, als polítics no independentistes, els exigia un més gran esforç d’explicació: el seu suport als llaços grocs té a veure amb el seu desacord amb la judicialització de la política i l’ús desproporcionat de la presó preventiva que s’ha fet fins ara. Igual que exigeix un esforç explicar a segons qui que el violeta no és un color antihomes ni l’arc de sant Martí un símbol contra l’heterosexualitat.
Un balcó de l’ajuntament sense símbols, tal com defensa ara el PSC, més que contribuir al diàleg el que fa és abonar la confusió i coopera en la criminalització mediàtica del groc que han defensat Cs, PP i Vox per terra, mar i aire. Un balcó sense símbols més aviat amagarà una situació problemàtica que continua i que està clar que no desapareixerà entaforant el llaç sota la catifa.