| 09:09
Opinió

Una exposició que permetrà, a tothom que vulgui, gaudir d’una de les millors obres de l’art català medieval

El retorn del retaule de sant Esteve a Granollers

Aquest divendres es va obrir al públic l’exposició “Retorn a Granollers del retaule gòtic de sant Esteve”. Com ha anat informant EL 9 NOU des del desembre, es tracta d’una les mostres que deixaran petjada a la trajectòria del Museu de Granollers. Però també serà una exposició clau perquè reconcilia Granollers amb el seu patrimoni i perquè obre un camí molt interessant en procurar l’accés del gran públic als sensacionals fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Granollers es reconcilia amb el seu passat perquè el retorn del retaule gòtic serveix d’al·licient per explicar el seu pas de vila a ciutat, el que va fer ara fa cent anys. L’obra dels Vergós és la joia de la corona de l’exposició –absolutament–, però cal posar en valor la feina feta pels historiadors Jordi Planas i Cinta Cantarell i el dissenyador Miquel Llach, amb el suport tècnic de Teresa Sorribas, que han documentat amb textos, fotos i ambients com es va transformar aquell Granollers que va haver de vendre’s el retaule de sant Esteve per pagar una part de les obres de l’hospital-asil. Lluny queden les negociacions de la venda amb la Junta de Museus de Barcelona i encara més lluny que els granollerins van despenjar l’obra gòtica de l’església perquè havia passat de moda i restava en un racó. Però tornar-hi a aquells temps, revisitar-los i difondre’ls de forma acurada hauria de provocar una sana curiositat per conèixer com està feta aquesta ciutat, quines són les seves arrels i fonaments.

El MNAC, amb la complicitat de l’Ajuntament i l’equip del Museu de Granollers liderat per Glòria Fusté, també ha assolit una altra fita: la de treure un rendiment en termes populars a uns fons que eren als seus magatzems. Amb aquesta cessió per un any, el MNAC està fent honor al seu adjectiu de Nacional i amplia la seva oferta expositiva de Barcelona a Granollers. És d’agrair, doncs, al seu director, Pepe Serra, i al granollerí Josep Pujadas, fins fa poc també del MNAC, que hagin confiat en aquest propòsit, una iniciativa que permetrà, a tothom que vulgui, gaudir d’una de les millors obres de l’art català medieval.