| 12:45
Opinió

Cal tenir un ull en els llibres i les roses i l’altre en la mascareta i el gel hidroalcohòlic

El Sant Jordi del 2021 i el drac del coronavirus

Aquest divendres, Diada de Sant Jordi, llibres i roses inundaran carrers i places. En realitat, ja fa uns dies que hi són i també hi seran el cap de setmana en un intent d’evitar les aglomeracions contra els contagis de la Covid-19. Hi ha moltes ganes de sortir al carrer, de remenar llibres, de regalar roses, de compartir mostres d’afecte i estones de lectura. Si no fos per la pandèmia, l’únic que trauria la son seria si els núvols respecten o no el badar entre parades a pobles i ciutats vallesanes. Sant Jordi és especial i retrata la manera peculiar de ser dels catalans, una celebració que no coneix ideologies ni colors –amb l’excepció del vermell omnipresent–, que es fa en dia de feina i que protagonitzen escriptors i els enamorats, però el fa gran tothom.

Malgrat les tones de màgia social i cultural de Sant Jordi, el drac invisible de la pandèmia continua. Amb alguna treva de tant en tant, això sí. Al Vallès Oriental, el risc de rebrot ha caigut en la darrera setmana de 419 a 289 i més concretament a Granollers, de 490 a 255 i a Mollet, de 494 a 262. La velocitat de reproducció de la malaltia (l’Rt) està per sota d’1 arreu. I són dades positives que empenyen a confiar que les vacunacions comencen a fer efecte i que la ciutadania respecta les normes de distància, el rentat de mans, l’ús de la mascareta i, des de ja fa mesos, la ventilació d’espais tancats. La temuda quarta onada després de Setmana Santa podria ser un miratge, però seria massa frívol baixar la guàrdia o pensar que s’ha vençut el virus. No, la Covid-19 continua omplint els llits i les UCI dels hospitals de Granollers, Mollet i Sant Celoni, i el nombre de vacunats encara és lluny d’assegurar la immunitat de ramat. Cal, doncs, tenir un ull en els llibres i les roses i l’altre en la mascareta i el gel hidroalcohòlic.

Igualment és necessari reivindicar el paper de les llibreries locals. Establiments com Alguer Set, Badallibres, Boluda, Cafè del Teatre, Carbó, Compàs, Els 4 Gats, L’Espolsada, La Gralla, L’Illa o Strogoff, entre d’altres, es dediquen, gràcies a vendre llibres, al negoci de fer pensar, d’imaginar altres mons, de distreure’s o d’aprendre llegint. Després d’un any duríssim, ara és el moment de fer saber als llibreters i llibreteres que sense ells i els seus llibres la vida seria encara més grisa.