| 13:41
Opinió

Joan Díaz, empresari i president de la Unió Empresarial Intersectorial (UEI)

Emprenedor de mena

Dilluns a la tarda. Conversa amb Joan Díaz i José (Granollers, 1958) al despatx professional de Joan Díaz Associats/Santa Fe Associates Internacional (JDA/SFAI), situat al carrer Quevedo de Granollers. La conversa transcorre per camins de confiança mentre recordem aquells anys 70 del segle passat quan vam compartir cotxe i viatges per anar a estudiar a Bellaterra. Ell, Ciències Econòmiques i aquest periodista, Ciències de la Informació. Al llarg de tots aquests anys he tingut l’ocasió de seguir la seva meteòrica trajectòria professional. L’afirmació, ara ho veuran, no és gens gratuïta. Des de fa temps i igual que el darrer any, el rànquing d’Expansión situa a JDA/SFAI a la 31a posició dels 100 millors despatxos professionals d’Espanya i les revistes Emprenedores i Prodespachos els considera el millor despatx de suport legal a empresaris, emprenedors i directius (2020).

Han passat més de 35 anys des de la seva fundació i JDA compta amb seus a Granollers, Barcelona, Madrid i Sabadell. Igualment formen part de la xarxa de despatxos professionals SFAI, present a 80 països amb 250 oficines i uns 11.000 professionals. A hores d’ara, la companyia, nascuda a Granollers, compta amb més de 100 professionals, la majoria advocats, assessors fiscals i laborals i consultors d’empresa.

Especialistes en assessorament i solucions estratègiques globals per a empreses, ofereixen serveis professionals de legal, fiscal, nòmines, consultoria de finançament en R+D+I, emprenedors i start-ups, solucions en corporate, consultoria econòmica i financera… Totes aquestes informacions es poden consultar a la seva pàgina web. Un servei, per cert, que Joan Díaz considera de vital importància en els temps que corren. “La nostra app BoxOffice permet als clients conèixer i tenir a la seva disposició les 24 hores del dia totes les dades de la seva empresa.” Decidit a fer un pas endavant en aquest àmbit, anuncia que “a finals d’any” posaran en marxa una assessoria 100% virtual. Aquest ambiciós projecte se suma a altres que Joan Díaz, emprenedor de mena, ha portat a terme al llarg dels anys.

Procedent d’una família humil, la joventut de Joan Díaz va estar marcada per les dificultats que va passar la família en morir el seu pare, Antoni, a causa d’una malaltia. Amb 12 anys i amb un germà, la seva mare, Engràcia, va haver de remar de valent per tirar endavant. Per això, a 14 anys, Díaz va començar a treballar de grum al Banesto del carrer Joan Prim. Tot compaginant la feina i els estudis a l’Escola Pia, va anar ascendint graons de responsabilitat i a 22 anys dirigia una sucursal a Llinars del Vallès, càrrec que va ocupar també a Sant Celoni. Tot i que tenia al davant un futur prometedor a la banca, va decidir canviar de rumb i, després de llicenciar-se en Econòmiques a la UAB, va posar en marxa negoci propi. També és auditor censor, jurat de comptes, màster en Dret Tributari i màster en Tècniques i Procediments del Sector Públic.

En aquests anys de compaginar feines i estudis participa en el grup musical Bramant com a guitarrista-solista i amb el qual continua tocant encara ara amb Joan Sánchez, Ricard Blanc, Manel Pavón i Pep Flix. Amb el cuc de la passió per la música, als anys 90 va posar en marxa el Piano Blau, una sala que comptabilitza un miler de concerts.

Però el nom de Joan Díaz també ha estat lligat a altres iniciatives a la ciutat. Durant el període 2003-2012 va presidir la Mútua de Granollers i va ser en aquest mandat que es va inaugurar i es va posar en marxa el nou Centre de Medicina Avançada del Vallès (Cemav). El gener de 2015 va començar a presidir la Unió Empresarial Intersectorial-Cercle d’Empresaris del Vallès Oriental (UEI), però ja hi estava vinculat des de la presidència de Juan Pedro Pirretas. En temps complicats com aquests, Joan Díaz insisteix en “el gran esforç que estan fent els empresaris per a seguir endavant”, i com a president de la UEI enumera els reptes més urgents: “El control i l’ús dels fons europeus que rebrà l’Estat, les conseqüències que tindrà la reforma laboral i la preocupació per l’excés de dèficit i pressió fiscal.”

Casat amb Dolors Alamà, el matrimoni té dos fills: Jordi, reconegut pintor de 34 anys amb acadèmia artística a Barcelona, i Cristina, de 31 anys, advocada i economista, que aviat s’incorporarà a JDA després d’un temps al despatx de Quatrecasas.