El mercat de Calaf de la fórmula 1
Es diu que sembla un mercat de Calaf quan hi ha molta confusió, massa veus que xerren alhora i costa treure’n res en clar. Per obra i gràcia de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, la continuïtat de la fórmula 1 al Circuit de Barcelona-Catalunya, a Montmeló, penjaria d’un fil a partir del 2026. Ayuso i Almeida han explicat que negocien amb Liberty Media, l’empresa que gestiona la fórmula 1, i –potser posant-hi més pa que formatge– s’han afanyat a filtrar que l’acord perquè els monoplaces corrin per Madrid ja està gairebé fet. Liberty, de moment, guarda un escrupolós silenci oficial.
Per què la fórmula 1 sembla un mercat de Calaf? En primer lloc, per l’estratègia que es fa servir per convèncer l’opinió pública. Segons els polítics del PP, l’erari públic no pagaria ni un duro en l’operació i serà la iniciativa privada qui se’n farà càrrec. Obliden que no hi ha cap gran premi a Europa –cap ni un– que no compti amb el suport de les seves administracions. I tampoc no quadren els detalls econòmics. L’adequació del circuit urbà efímer pel recinte d’Ifema –l’equivalent madrileny a la Fira de Barcelona– i Valdebebas costaria uns 100 milions d’euros. Només? Algú ha fet números amb seny? Les obres que ha fet el Circuit de Montmeló per a la seva millora pugen a 30 milions entre 2022 i 2024 i es tracta d’un traçat més que provat i estudiat.
La clau de tot plegat –i el que costa sentir entre tanta cridòria– és l’import del cànon que cobraria Liberty per dur la fórmula 1 a Madrid. Són uns 60 milions d’euros, tres vegades més que el paga el Circuit de Montmeló, amb la Generalitat com a màxim accionista al darrere. A les administracions de Madrid no els dol convertir la fórmula 1 a Espanya en una subhasta que es juga amb diners públics, concretament tres vegades més calés de tothom que els que ja costava als contribuents. La Generalitat fa bé de defensar que continuï la fórmula 1 a Montmeló, però ni a qualsevol preu ni perdent de vista que el que cal és un projecte que beneficiï el país i, de retruc, el Vallès Oriental.